środa, 30 marca 2016

CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ

   W tym roku w święta królowały u mnie ciasta s Anastazji,są smaczne,zawsze się udają.Ciasto,które Wam prezentuję dzisiaj piekłam pierwszy raz,uwielbiam wszelkie nowości i eksperymenty.Zawsze na szczególne okazje trochę ryzykuję,ale bez ryzyka nie ma sukcesu.Ciasto zachwyciło rodzinę i gości zarówno wyglądem jak również smakiem - nie jest przesłodzone,wręcz idealne.

Ciasto z jabłkami:
  •  30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
Jajka roztrzepać z cukrem,dodać przestudzone stopione masło i rozpuszczony w mleku amoniak.Wymieszać i pozostawić pod przykryciem w lodówce(najlepiej na noc)(ja tego nie zrobiłam,gdyż nie miałam czasu,ale myślę,że ciasto będzie lepsze jak poleży w lodówce) .Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zarobić ciasto,podzielić na dwie równe części.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku.
Na spód blaszki (34x24cm) wyłożyć jedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min.

 Masa truskawkowa:
  •  1 1/2 - 2 l musu truskawkowego
  •  galaretki truskawkowe
Zmiksować truskawki,wymieszać z suchymi galaretkami.Mieszając,podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki.

 Beza:
  •  5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 dag płatków migdałowych
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce,posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp.ok. 170 st.C przez 15-20 min.

 Masa śmietankowa:
  • 1 l śmietany 36%
  • 6 łyżeczek żelatyny ( ja dałam 2 galaretki cytrynowe)
Żelatynę lub galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części.

Dodatkowo:
  •  2 opakowania Delicji
 ZŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto z jabłkami - połowa masy śmietankowej - równomiernie rozłożyć delicje - masa truskawkowa - połowa masy śmietankowej - wierzch przykryć bezą.


2 komentarze:

  1. ciasto pracochłonne :) ale pięknie się prezentuje :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się,trochę czasu trzeba poświęcić,ale naprawdę warto bo smak wszytko rekompensuje :}

      Usuń