czwartek, 31 marca 2016

PIECZONY PASZTET MIESZANY

  Nie udało mi się wstawić przepisu na mój pasztet przed świętami.Sami wiecie jak to jest.Co prawda miałam mniej obowiązków,gdyż święta spędzaliśmy u moich rodziców,ale mimo wszystko...nie lubię przyjeżdżać na gotowe.
  Pewnie nikt z Was nie będzie robił teraz pasztetu,ale przepis się przyda...jak nie teraz to kiedyś,w przyszłości z pewnością skorzystacie.
Składniki:
  •  3 kg mięsa (wołowe,wieprzowe,drobiowe)(tym razem dałam 1 kg drobiowego tj 2 udka,pierś z kurczaka oraz 2 kg wieprzowego)
  • 1/2 kg podgardla wieprzowego
  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • 6 jajek
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 2 mniejsze pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • sól,pieprz,ewentualnie 1 łyżeczka majeranku
Jarzyny z zielem angielskim i liściem laurowym zagotować.Do wrzątku dodać mięso i podgardle.Gotować aż mięso będzie miękkie,po pól godzinie posolić.Grzyby namoczyć,najlepiej na noc,ugotować.Wątróbkę pokroić,cebulę również i podsmażyć.Ugotowane mięso zemleć w maszynce wraz z grzybkami,wątróbką i jarzynami.Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.Dodać żółtka,gałkę muszkatołową ,sól,pieprz - dobrze wymieszać.Jeśli pasztet jest za suchy dodać wywar z gotowanego mięsa - ok 1- 1/5 szklanki wywaru.Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu - dobrze wymieszać i przełożyć do foremek,najlepiej aluminiowych wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.Na wierzch każdego wlać po 2 łyżki wywaru.Piec w piekarniku w temp 170-180 st.C przez ok 1 godz. Pasztet jest gotowy gdy zaczyna odstawać od foremek,górę możemy również bardziej przyrumienić.
  Z takiej ilości mięsa wyszły mi 4 foremki pasztetu więc część z nich zamroziłam razem z aluminiową foremką,resztę zawiozłam do rodziców.

6 komentarzy:

  1. pyszności :) domowe pasztety są najlepsze, o wiele lepsze niż kupowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się,zresztą wszystko zrobione w domu jest lepsze i warto poświęcić czas by potem delektować się smakiem...no i najważniejsze,ze wiemy co jemy :}

      Usuń
  2. Uwielbiam domowy pasztet. Twoja propozycja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń