czwartek, 28 kwietnia 2016

CHLEB ORKISZOWY

  Większość z Was doskonale zdaje sobie sprawę z tego,że dzisiejsza mąka pszenna nie jest już tą sprzed wielu lat...właściwie nie ma żadnych właściwości odżywczych.Z chleba nie chcę zrezygnować a nawet trzeba go spożywać..oczywiście w umiarkowanych ilościach.
  Jestem na wspaniałej grupie ze zdrowym odżywianiem...ale co to dla mnie znaczy? Unikam przede wszystkim przetworzonej żywności,czytam etykiety,co mogę robię sama to robię sama a więc wędliny,chleb itp...Nie popadam jednak w jakieś skrajności wiec mięso oczywiście jem,tym bardziej,że większość mam ze sprawdzonego źródła.Co do słodyczy nauczyłam się by raz,dwa razy w tygodniu sięgnąć po słodkości..ale nie więcej.Jak ćwiczę wieczorami na kolację mogę sobie pozwolić na posiłek z węglami..jeśli mam wolne od wysiłku kolacja jest lekka.Dobrze,że są takie grupy bo właśnie tam wiele się nauczyłam..wcześniej ćwicząc nie mogłam schudnąć,katowałam się dietami..nie tędy droga.To właśnie na tej grupie dostałam ten pyszny i bardzo prosty chlebek...polecam go szczerze bo zrobi go nawet osoba,która twierdzi,że ma dwie lewe ręce.
 Składniki:
  •  1/2 kg mąki orkiszowej ( u mnie pełnoziarnista)
  • 340 ml letniej wody
  • paczka suchych drożdży ( 7 gram)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru bądź miodu
  • dowolne dodatki np kminek,ziarna słonecznika itp( u mnie 2 łyżeczki czarnuszki i 1/2 szklanki ziaren słonecznika)
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i mieszamy ok 15 min.Odstawiamy w  ciepłe miejsce na ok 30 min.Po tym czasie przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką orkiszową...odstawiamy na kolejne 30 min.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st C i pieczemy tak 10 min,następnie temperaturę zmniejszamy do 180 st C i pieczemy przez 50 min.

  Muszę jeszcze nadmienić,że ja temperatury nie zmniejszałam,ale to tylko dlatego,ze mój piekarnik już chyba na wykończeniu..tak to jest jak często się używa....
  Jeśli nigdy nie jedliście chleba orkiszowego to myślę,że lepsza będzie mąka orkiszowa taka zwykła...dopiero później pełnoziarnista...ta jest zdrowsza bo nie jest oczyszczona dlatego chlebek taki ciemny wyszedł..jednak nawet zwykła orkiszowa jest lepsza niż pszenna,w szczególności do chleba.

4 komentarze:

  1. Chlebek super w smaku chociaż piekłam juz 2 razy i nie wyrasta mi tak fajnie jak pani ale rekompensuje smakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo,ze chlebek smakuje i dziękuję za komentarz.Wielka szkoda,że chlebuś Ci tak nie wyrasta....musi być jakaś przyczyna...może za duża foremka,zbyt gorąca woda,która zabija drożdże....może piekarnik? proszę znaleźć przyczynę :}

      Usuń