sobota, 23 kwietnia 2016

CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

   Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na drożdżowe ciacho z kruszonką i owocami.Miał być rabarbar,ale robiąc porządki w zamrażalce znalazłam jeszcze jagody i to był strzał w dziesiątkę.Wyszło przepysznie.

Ciasto drożdżowe:
  •  500 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła bądź margaryny
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
 Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
Cukier,margarynę i mąkę łączymy ze sobą,aż zrobi się jednolite ciasto.Zawijamy  w folię i odstawiamy do lodówki.

 Dodatkowo:
  •  1/2 litra jagód
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
 Jagody wyciągamy z zamrażalki i posypujemy cukrem waniliowym.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże,dodajemy 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę bądź masła rozpuszczamy na wolnym ogniu,studzimy.
Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,dodajemy cukier,jajka,wystudzoną margarynę i zaczyn.Wyrabiamy na gładką masę,odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.Następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wystarczająco podrośnie wykładamy jagody oraz posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 50 min w 180 st C. Posypujemy cukrem pudrem.


  Użyłam mniejszej blaszki tj 24x24. Powiem Wam jeszcze,że cierpię na sklerozę i zapomniałam dodać jajek...przypomniałam sobie o nich jak ciasto siedziało w piekarniku,myślałam,że coś mnie trafi...jednak powiem Wam,że brak jajek to tylko plus dla mnie( mam na nie nietolerancję),ciasto wyszło przepyszne.

2 komentarze:

  1. Moja babcia robi podobne i zawsze jest pyszne. A najlepsze w nim jest to, że niezależnie jakie owoce się wrzuci zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,to prawda...babcine ciasta zawsze najlepsze:}

      Usuń