środa, 27 kwietnia 2016

WĘDLINA DROBIOWA Z PIECZARKAMI Z SZYNKOWARA

   Kolejna smaczna i soczysta wędlina....tym razem w całości drobiowa.
Składniki:
  •  ok 70 dag piersi z kurczaka
  • ok 15 dag pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy John
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy Kebabczeta 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
 Umytą i osuszoną pierś z kurczaka dzielimy na dwie części. 50 dag kroimy w kostkę,pozostałe 20 dag mielimy w maszynce.
Oczyszczone i pokrojone pieczarki smażymy na maśle(musi być klarowane),ma to trwać krótką chwilę(ok 3-5 min),chodzi tylko o to by wypuściły swój piękny aromat.
Wszystkie przygotowane składniki ze sobą mieszamy,dodajemy sól,pieprz,czosnek,przyprawy oraz żelatynę...dokładnie mieszamy aż masa zrobi się bardzo kleista.Przekładamy do przygotowanego szynkowara,zamykamy i odstawiamy na parę godzin by mięsko przeszło przyprawami.Po tym czasie parzymy ok 60 min w temperaturze 80 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz