piątek, 13 maja 2016

MAKARON Z ŁOSOSIEM I ZE SZPARAGAMI

  Piątek,piąteczek,piątunio...rybka musi być bo je uwielbiam. Tym razem propozycja łososia ze szparagami.
Składniki:
  •  30 dag makaronu wstążki lub kokardy ( u mnie z pszenicy durum)
  • 30 dag fileta z łososia
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól,biały pieprz
  • 1/2 pęczka bazylii
Łososia umyć,osuszyć,oprószyć solą,pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 20 min w 190 st C.
Zdrewniałe końcówki szparagów odciąć,szparagi umyć,pokroić w kilkucentymetrowe kawałki,wrzucić do osolonego wrzątku,ze szczyptą cukru i gotować kilka minut(szparagi można również ugotować metodą tradycyjną,dopiero później pociąć na kawałki).
Na patelni rozgrzać oliwę,zeszklić na niej posiekaną cebulę oraz czosnek,dodać szparagi,dusić na małym ogniu 7-8 min.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,odcedzić.Wymieszać ze szparagami z cebulką,czosnkiem oraz kawałkami łososia,posypać listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz