środa, 7 grudnia 2016

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM

   Polędwica to smaczne,delikatne i chude mięso  - sposobów na przygotowanie jest mnóstwo,za każdym razem możemy wyczarować z niej inne danie.Tym razem serwowałam pyszną polędwiczkę z sosem musztardowym ....aż żal,że miałam mały kawałek.Podana z niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia.


1 polędwica wieprzowa

Marynata:
  •  3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego 
  • sól,pieprz
  • łyżka smalcu do obsmażenia
Sos:
  • 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być) 
  •  1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy
  • pieprz 
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Umytą i osuszoną polędwiczkę nasmarować delikatnie solą oraz pieprzem.Następnie nasmarować przygotowaną wcześniej marynatą.Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć mięsko z każdej strony.Przełożyć do blaszki wraz z tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C,piec ok 20-25 min.

Na rozgrzaną patelnię bądź rondelek dać  łyżkę masła,gdy się rozpuści dołożyć mąkę i rozmieszać dokładnie.Wlać rosół bądź bulion,dodać obie musztardy oraz pieprz.Gotować na małym ogniu,aż uzyskamy gęsty sos,który powinien być dość pikantny.Do sosu nie dodaję już soli,uważam,że musztardy są wystarczające słone- oczywiście to kwestia smaku.

Upieczoną polędwiczkę pokroić w plastry i polać sosem musztardowym. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz