sobota, 3 czerwca 2017

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO

    Na upały najlepiej zrobić coś bez pieczenia dlatego dziś przepis na pyszny truskawkowy sernik.Sezon truskawkowy rozpoczęty.


Składniki:
  •  700 g mielonego tłustego twarogu
  • 250 ml śmietany 30% bądź 36%
  • 350 - 400 g truskawek ( zmiksować na mus)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 truskawkowe galaretki
  • 3 łyżki żelatyny
  • truskawki do dekoracji na górę ( ok 500 - 600 g)
  • duża paczka biszkoptów
Przygotować okrągłą bądź kwadratową tortownicę,nasmarować masłem i wyłożyć biszkopty.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować w blenderze kielichowym na mus,dodać do sera i wymieszać dokładnie.
Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody,wymieszać do rozpuszczenia,lekko przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno,wmieszać ją do masy serowej,następnie dodać przestudzoną żelatynę - wymieszać.Gotową masę podzielić na dwie części.
Jedną część masy wylać na wcześniej przygotowane biszkopty,wyrównać. Na masę serową ponownie wyłożyć biszkopty i wylać na nie pozostałą masę.Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,zostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć,przeciąć na pół i wyłożyć na zastygnięty sernik,zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz