piątek, 27 października 2017

OŁADKI Z JABŁKAMI

    Oładki wywodzą się z tradycyjnej kuchni rosyjskiej.Najczęściej przygotowywano je w różnych zmodyfikowanych wersjach - i na słodko, i na słono - na terenach wschodniej Polski.
    Przepis zaczerpnęłam z książki s Anastazji.Oładki można podać posypane cukrem pudrem,z konfiturą,miodem lub śmietaną.Jeśli chodzi o mnie mi najbardziej smakowały z dżemem z czarnej porzeczki,oczywiście domowej roboty.


Składniki:
  •  20 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 - 3 jabłka 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
Roztrzepać  całe jajka,dodać je do mleka.Następnie dodać sól,cukier,mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i dodać starte jabłka.delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz