wtorek, 24 października 2017

UDKA KACZKI W SOSIE PIECZARKOWYM

    Duszone udka z kaczki właściwie robią się same,wystarczy wcześniej przyprawić mięso i pokroić pieczarki. Obiad wychodzi bardzo smaczny,musicie spróbować.


Składniki:
  •  2 udka z kaczki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz,tymianek i oregano
Kacze udka umyć,osuszyć,posypać solą,pieprzem oraz tymiankiem i oregano. Odstawić do lodówki na parę godzin. Patelnię bądź rondelek rozgrzać i obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Obsmażone udka wyciągnąć z rondelka. Pokrojoną cebulę wrzucić na tłuszcz z mięsa i poddusić,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Udka ponownie włożyć do rondelka,podlać 1/2 szklanki bulionu bądź przegotowanej wody. Dusić na wolnym ogniu.
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i dodać do mięsa.Dusić razem ok 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie.Jeśli zajdzie potrzeba podczas duszenia uzupełniamy bulionem.Pod koniec sos możemy zagęścić 1 łyżką mąki,doprawić solą oraz pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz