Szpinak nadaje niezwykle intensywny kolor,ale w smaku jest zupełnie niewyczuwalny.
Na zbliżające się święta będą idealne. W końcu zieleń kojarzy się z wiosną,ze świętami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
 - 1 szklanka wiórków kokosowych
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1/3 szklanki oleju
 - 4 łyżki cukru
 - 1 łyżeczka pr do pieczenia
 - 10 dag liści szpinaku
 - 1 łyżeczka octu jabłkowego
 
Dekoracja
- tabliczka gorzkiej bądź mlecznej czekolady
 - 2-3 łyżki mleka
 - wiórki kokosowe do posypania
 
Do dużej miski wsypać suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe,cukier oraz proszek do pieczenia - wymieszać.
Do blendera wrzucić umyty,osuszony szpinak,wlać mleko,olej oraz ocet i zmiksować na jednolitą masę.
Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać.
Ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. 
Piec ok 20-30 min w 180 st.C.  Wystudzić
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać mleko. 
Wystudzone babeczki polać czekoladą i posypać wiórkami.
Z tej porcji wychodzi ok 8 babeczek.




Pysznie wyglądają te muffinki :)
OdpowiedzUsuń