poniedziałek, 14 września 2020

KANIE W PANIERCE

 Jak tylko rozpoczyna się sezon na grzyby wybieramy się z mężem na kanie - uwielbiamy je smażone w bułce tartej . Jak dla mnie są lepsze od kotleta schabowego. 


Składniki:

  • 4 kapelusze kani
  • jajka
  • bułka tarta 
  • sól,pieprz
Kanie należy najpierw oczyścić....mąż to robi czystą ściereczką. Nóżki grzyba odrzucamy . 
Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kanie zanurzyć w jajku ,następnie panierować w bułce tartej.
Tak przygotowane kapelusze kłaść na rozgrzany tłuszcz,najlepiej masło klarowane. Smażyć kilka minut z każdej strony,na niewielkim ogniu.
Najlepiej smakują bez dodatków , ewentualnie z kromką pysznego chleba.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz