poniedziałek, 7 marca 2016

MIELONKA CZOSNKOWA Z SZYNKOWARA

  Ostatnio w ramach współpracy z firmą  http://www.tradismak.pl/ otrzymałam zestaw do produkcji domowej wędliny.Ogromnie mnie to ucieszyło,gdyż uwielbiam takie swojskie smaki,kupne wędliny Nam nie smakują i praktycznie kupujemy je bardzo sporadycznie.
  W ramach testowania otrzymałam zestaw http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Singiel/373
to zestaw dla jednej osoby,ale dla Nas jest idealny.Wolimy częściej robić wędlinę i mieć ją świeżutką.
  Na pierwszy ogień poszła mielonka mocno czosnkowa,która wyszła bardzo smaczna....no,ale cóż się dziwić.W końcu mamy prawie samo mięsko,tym razem użyłam drobiowego.
Składniki:
  •  0.60 dag udźca z indyka
  • 0.30 dag piersi z kurczaka
  •  2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna  firmy Tradismak
  • pół główki czosnku
  • trochę soli,biały pieprz
  • 2 łyżeczki żelatyny
 Umyte,osuszone mięsko zmielić w maszynce,dodać sól,pieprz,przyprawę Rozkoszna,przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie wymieszać,wstawić do lodówki,najlepiej na noc by mięso przeszło przyprawami.Wyciągamy z lodówki,dodajemy żelatynę,wlewamy trochę przegotowanej wody i ponownie mieszamy,aż mięsko zrobi się kleiste.Gotowe układamy w prasce,ubijamy łyżką ,zamykamy klamrę dociskową.Do garnka wlewamy wodę,by sięgała ok 1 cm poniżej brzegu praski.Układamy na dno ściereczkę,wkładamy szynkowar  i gotujemy pod przykryciem ok 60 min,w temperaturze 85-90st .Temperatura wewnątrz praski ma osiągnąć 71 st,dlatego potrzebny jest termometr,który znajduje się w zestawie.Po upływie tego czasu szynkowar wyjmujemy z wody( nie otwieramy) zalewamy zimną wodą...gdy praska będzie już chłodna wstawiamy do lodówki,najlepiej na noc.Rano otwieramy...najlepiej na 30 sekund wstawić do gorącej wody,następnie odwrócić do góry i mielonka z łatwością sama się wysuwa.
Mięsko wyszło smaczne,mocno czosnkowe więc takie jakie uwielbiamy,do tego sporo galaretki i co najważniejsze wiemy co jemy...mniam.

4 komentarze:

  1. ...połowę z mielonego mięsa należy zmielić dwa razy wtedy mięso grubiej zmielone i to mielone 2 x /lub przez drobniejsze oczka/ ładnie sie uzupełnia i nie jest jak ...kaszanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za wszelkie sugestie...uczę się dopiero więc wszelkie rady są dla mnie bardzo cenne

      Usuń
  2. Najlepiej pokroić nożem na kawałki / 2 x 3 cm /szczypta cukru,kopiasta łyżeczka majeranku oraz twoje przyprawy /można dodać szczyptę ostrej papryki.W tym przypadku bukiet smaków się rozwinie i twoje kubki smakowe będą w ekstazie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo,to moja pierwsza wędlina więc najprostsze rozwiązanie,ale myślę,że z czasem będę więcej kombinować.Takiej opcji z pewnością spróbuję

      Usuń