sobota, 30 kwietnia 2016

CIASTO " CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI "

   Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza,jest zimno i szaro. Postanowiłam,że ten długi weekend umili Nam ciasto,które każdy zna i lubi.Sam wygląd sprawia,że z przyjemnością sięgamy po kawałek.
Składniki:
  •   9 białek
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki cukru( dałam 1 szklankę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki suchego maku
  • kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana) 
 Masa:
  •  50-60 dag waniliowego homogenizowanego
  • galaretka cytrynowa
  • 4 galaretki w innym kolorze
 Ciasto:  białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.Ciasto dzielimy na 4 części:
do pierwszej dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki maki pszennej
do drugiej dodajemy kakao
do trzeciej części kisiel wiśniowy
do czwartej mak.
Każdą część lekko mieszamy do połączenia składników.
Blachę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy w to samo miejsce,tworząc kręgi.
Ciasto pieczemy ok 40-45 min w 180 st C.
Studzimy,przekrawamy na 2 placki (spód ma być cieńszy).

Masa: 4 galaretki,każdą w innym kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody,odstawiamy do całkowitego stężenia.Gdy są gotowe kroimy w kostkę.
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody,gdy zaczyna lekko tężeć łączymy z serkiem waniliowym oraz galaretkami.Gotową masę wylewamy na spód ciasta,przykrywamy drugim,lekko dociskamy.


2 komentarze:

  1. A co z makiem trzeba go sparzyc ugotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam,że odpisuję dopiero teraz,ale wcześniej nie miałam dostępu do komputera.W przepisie wyraźnie napisałam,że dodajemy mak suchy czyli w takiej postaci w jakiej go kupiliśmy.

      Usuń