Biszkopt:
- 4 żółtka
 - 2 jajka
 - 50 g cukru
 - 80 g mąki
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 4 białka
 - 50 g cukru
 - szczypta cukru
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
- 500 ml śmietany 36%
 - 1 łyżeczka kawy cappuccino lun kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie)
 - 1 łyżka cukru pudru
 - śmietan fix
 - dżem z czarnej porzeczki
 - ulubione owoce
 
Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec ok 25-30 min w 160 st C.
Masa śmietankowa: śmietankę ubić ze śmietan - fix,cukrem pudrem i cappuccino- gotową podzielić na 3 części.
Ostudzone ciasto podzielić wzdłuż na 3 równe prostokątne części.Układamy jeden kawałek na półmisku,smarujemy od strony bezy 1/3 dżemu,następnie 2-3 łyżki bitej śmietany,na to pokrojone na części truskawki.
Układamy kolejny kawałek ciasta i robimy podobnie jak poprzednio.
Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta,smarujemy wierzch i boki ciasta.
Gotowe ciasto dekorujemy wg uznania.




pysznosci ,slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń