Kurczak marynowany w piwie świetnie się sprawdzi podczas wieczornej imprezy, jak również niedzielnego obiadu. Dodatek miodu sprawia, że mięsko super się rumieni. Polecam a będzie to Wasz ulubiony przepis. Mogą to być same pałki, bądź jak u mnie ćwiartki przedzielone na pół.
Składniki :
- 4 ćwiartki kurczaka
 - 4 ząbki czosnku
 - 2 łyżki miodu
 - 1/2 łyżeczki chili
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do drobiu najlepiej pikantnej
 - 1łyżeczka majeranku
 - 2-3 łyżki keczupu
 - 1/2 szklanki oleju
 - 3/4 szklanki piwa jasnego
 - sól
 
Ćwiartki kurczaka przeciąć na pół, dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. 
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Włożyć do szklanego naczynia i dokładnie natrzeć kurczaka marynatą.  Odstawić w chłodne miejsce na noc.
Zamarynowanego kurczaka wraz z marynatą wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 st . C na około 1 godz. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie polewamy marynatą. 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz