poniedziałek, 7 grudnia 2020

ĆWIARTKI KURCZAKA PIECZONE W PIWIE

    Kurczak marynowany w piwie świetnie się sprawdzi podczas wieczornej imprezy, jak również niedzielnego obiadu. Dodatek miodu sprawia, że mięsko super się rumieni. Polecam a będzie to Wasz ulubiony przepis. Mogą to być same pałki, bądź jak u mnie ćwiartki przedzielone na pół.


Składniki :

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do drobiu najlepiej pikantnej 
  • 1łyżeczka majeranku  
  • 2-3 łyżki keczupu 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki piwa jasnego 
  • sól
Ćwiartki kurczaka przeciąć na pół, dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. 
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Włożyć do szklanego naczynia i dokładnie natrzeć kurczaka marynatą.  Odstawić w chłodne miejsce na noc.
Zamarynowanego kurczaka wraz z marynatą wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 st . C na około 1 godz. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie polewamy marynatą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz