wtorek, 22 grudnia 2020

ŻEBERKA PIECZONE W KISZONEJ KAPUŚCIE

 Smak,zapach pieczonych żeberek w kiszonej kapuście kojarzy mi się zawsze z grudniowym obiadem,tym takim zimowym. Super się sprawdzi jako świąteczny obiad,zamiast tradycyjnego bigosu. 

  Jeśli jeszcze nie znacie tego smaku to zachęcam , musicie nadrobić zaległości.

Składniki:

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych 
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebulę
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • pół główki czosnku 
  • 4 liście laurowe 
  • 6 kulek ziela angielskiego 
  • parę kulek pieprzu 
  • 2 łyżki majeranku 
  •  łyżeczka słodkiej papryki 
  • garść kminku 
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • łyżeczka sosu sojowego
Umyte i osuszone żeberka przyprawić  czosnkiem, solą,pieprzem,sosem sojowym i chilli. Odstawić na noc lub na parę godzin. 
Namoczyć grzyby by były miękkie,tak około 1/2 godziny.
Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, można pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w większą kostkę, dodać liść laurowy,ziele angielskie, kulki pieprzu, paprykę,kminek,majeranek, pokrojone grzybki - całość wymieszać dokładnie. 
Żeberka podsmażyć że wszystkich stron. 
Część kapusty wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na nią położyć żeberka i przykryć pozostałą kapustą. Podlać wodą z moczenia grzybów i wstawić do piekarnika na 200 st na około 1,5 h.
Pod koniec można otworzyć naczynie by żeberka się zrumienily.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz