Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dziś proponuję sakiewki z kiszoną kapustą z pieczarkami zamiast tradycyjnych krokietów. Wyglądają bardzo elegancko a robi się je znacznie szybciej niż krokiety, a co najważniejsze mniej kaloryczne. Na wigilię z czerwonym barszczem rewelacja.
Dziś wzbogaciłam je dodatkiem żółtego sera, ale można z niego zrezygnować.
Ciasto na naleśniki :
- 1 szklanka mąki
 - 1 szklanka mleka
 - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
 - 3 jajka
 - szczypta soli
 - 1 łyżka oleju
 
Jajka posolić, wymieszać z wodą i mlekiem. Cały czas mieszając, dodając stopniowo mąkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
Farsz z kapusty :
- 400 g kapusty kiszonej
 - 30 dag pieczarek
 - 1 cebula
 - sól, pieprz
 - ewentualnie żółty ser
 - pęczek szczypiorku
 
Kapustę ugotować, odcisnąć wodę i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki - dusić do miękkości grzybów, po czym dodać do kapusty. 
Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. 
Na środku każdego naleśnika ułożyć nadzienie z kapusty, posypać startym żółtym serem. Brzegi zebrać i ostrożnie związać łodyżką szczypiorku. Blaszkę bądź naczynie żaroodporne wyłożyć natłuszczonym masłem papierem i ułożyć sakiewki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na około 15-20 min. Na początku najlepiej przykryć czymś naczynie, dopiero pod koniec otworzyć by sakiewki się przyrumieniły. 




Witam,czy podpieczone,gotowe sakiewki mozna mrozic?
OdpowiedzUsuń