sobota, 5 grudnia 2015

PIECZONY KARCZEK

  Kolejna pyszna propozycja na domową wędlinę.Tym razem przepis mojej mamusi na pyszny karczek.Często do niego wracam bo bardzo Nam smakuje
Składniki:
  •  1-1,5 kg karczku
  • główka czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • 1 płaska łyżeczka kminku
Połowę czosnku obrać,wycisnąć i rozetrzeć razem z solą.Umyte i suche mięso w wybranych miejscach delikatnie naciąć nożem i powkładać pozostałe ząbki czosnku.Mięso posmarować musztardą,roztartym czosnkiem,posypać pieprzem,majerankiem i kminkiem,odstawić na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć karczek na rumiano z każdej strony,następnie przełożyć do rękawa razem z tłuszczem i piec w piekarniku w 180stC. Czas pieczenia zależny jest od tego ile mamy mięsa....1 godzina to 1kg mięsa.
  Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia wiec to doskonała okazja do wypróbowania mojego przepisu,myślę,że niejedna osoba pokocha smak tej domowej wędliny.
  Chciałam jeszcze wspomnieć o przyjemnej niespodziance jaka mnie spotkała.Taki malutki sukces...mój przepis został wydrukowany w czasopiśmie 'Przepisy Czytelników'
  Oczywiście moje faszerowane skrzydełka można znaleźć na blogu,serdecznie je polecam,są pyszne i zawsze robią furorę http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/skrzydeka-faszerowane-pieczarkami.html

4 komentarze:

  1. Uwielbiam taki karczek, a najbardziej zapach jaki roznosi się po całym domu, kiedy się piecze :)
    Bezcenny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,zapach nieziemski...karczek to najlepsze mięsko

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, jednak mam wrażenie, że mój bardzo się wysusza - masz na to jakąś radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż,nie wiem jak mogę Ci pomóc.Z pewnością trzeba pamiętać by nie wydłużać czasu pieczenia tzn na 1kg mięsa 1 godz pieczenia.Poza tym ja staram się mięsko obsmażyć z każdej strony na patelni,białko się ścina co powoduje,że się nie wysusza.Do rękawa wlewam marynatę,w której leżało mięso oraz tłuszcz,w którym je obsmażałam....można jeszcze do tego dodać ok 1/2 szklanki przegotowanej wody..zawiązać rękaw i do piekarnika.Tyle mogę pomóc...mięso po upieczeniu nie może być też krojone,trzeba poczekać aż ostygnie

      Usuń