poniedziałek, 4 kwietnia 2016

FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

   Przepis stary jak świat.W moim domu często tak przyrządzonego fileta serwował tata.Jak zawsze mawia - nie lubi suchego jedzenia.Zwyczajnie przyrządzony filet faktycznie Nas nie porywa,ale taki jest rewelacyjny.Z wierzchu lekko chrupiący,w środku bardzo soczysty.Nic dodać,nic ująć.
Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
 Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • papryka czerwona lub ulubione zioła(wg uznania)
Fileta z kurczaka umyć,rozbić,najlepiej przez folię,pokroić na mniejsze kawałki.Przyprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą.Tym razem dodałam do ciasta ok 1/2 łyżeczki ostrej papryki - wymieszałam.Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać troszkę mleka.Przyprawione fileciki zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz,smażyć z obu stron dłuższą chwilę.


8 komentarzy:

  1. kiedyś robiłam podobne kotleciki, przyznam że całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,mężczyźni w mojej rodzinie przepadają za nimi,zresztą mi też smakują właśnie dlatego,że są soczyste

      Usuń
  2. skąd ja to znam.. mężczyźni chyba tak mają, że nie lubią suchego jedzenia :) pyszne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brat mojej babci zawsze takie mi przyrządzał, to chyba rzeczywiście taki "męski" przepis na kotlety z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko niewiem jak cienkie te piersi musza byc zeby sie przepiekly w srodku i nie byly surowe a ciasto nalesnikowe sie nie spalilo ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piersi można rozbić dosyć mocno,oczywiście uważając by się nie rozwaliły....smażyć na mniejszym ogniu po kilka minut z każdej strony,zawsze można sprawdzić czy są dobre,ale myślę,że 10-15 minut i będą gotowe

      Usuń