Przepis na dużą blachę.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa 1:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 25 dag masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki kawy cappuccino waniliowej
Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń,na końcu suchą kawę cappuccino. Gotową masę podzielić na 2 części.
Masa 2:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 2 śmietany "Śnieżka"
- 1 szklanka adwokata
- duża paczka biszkoptów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 biała czekolada
- 3 łyżki mleka
- 1-2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka.
Śmietanę kremówkę ubić ze Śnieżką,dodać szklankę adwokata,pokruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę - wymieszać.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt + 1/2 masy 1 + ciasto kokosowe + 1/2 masy 1 + masa 2 + wierzch obficie posypać wiórkami kokosowymi
Biszkopt dodatkowo nasączyłam wodą z cytryną i spirytusem. Inspirowałam się przepisem S Anastazji.
Apetycznie wygląda, aczkolwiek jest to drogie ciasto i bardzo pracochłonne.
OdpowiedzUsuńTo prawda,ale na szczególne okazje warto upiec takie ciasto, z pewnością posmakuje i zrobi furorę
Usuń