Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami.
Biszkopt ciemny:
- 7 jajek
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka.Następnie mąkę zmieszaną z pr do pieczenia,na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C.
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru kryształu
Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.
Masa truskawkowa:
- ok 700 g truskawek(mogą być mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki,dobrze wymieszać i lekko zagotować.
Masa śmietankowa:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 galaretka truskawkowa lub 2 śmietan-fix
- 1-2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix.
Dodatkowo:
- duża paczka okrągłych biszkoptów
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki na wyłożenie na wierzch
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe
Ciasto powstało specjalnie na moje kolejne urodziny...z galaretką i truskawkami na górze jest przepyszne.Koniecznie spróbujcie póki jeszcze sezon na truskawki.