Treściwa i bardzo smaczna zupa z mięsnymi pulpetami. Rodzaj mięsa dowolny od indyka po mięso wieprzowe, w sezonie używam pomidorów,które wcześniej sparzam i obieram ze skórki,poza sezonem pomidory z puszki.
Taką zupę robię w w większej ilości,zamykam w słoikach i mąż zabiera w trasę.Wybredny z niego człowiek i czasami już nie mam pomysłu co mu przygotować by zjadł ze smakiem....tej zupki dawno mu nie robiłam wiec smakowała mu bardzo.Polecam serdecznie mój przepis.
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego bądź drobiowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej
- sól,pieprz
Składniki na zupę pomidorową:
- 1 l rosołu bądź bulionu
- 2 puszki pomidorów całych bądź siekanych bez skórki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól,pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz ziołowy
Przygotować pulpety:
Cebulę obrać,drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Zmielone mięso wymieszać z cebulą,natką pietruszki oraz przyprawami.Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Podgrzać bulion bądź rosół.Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać ją do rosołu. razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pomidorami i koncentratem pomidorowym - doprowadzić do wrzenia,gotować ok 15 min.
Do zupy włożyć pulpety,przykryć i gotować ok 10 min od wypłynięcia na wierzch.
Pulpety odcedzamy.
Zupę miksujemy na gładki krem,dodajemy przyprawy tj pieprz,pieprz ziołowy,paprykę ostrą i słodką,zioła prowansalskie,bazylię suszoną - ewentualnie ząbek czosnku .
Ponownie wkładamy pulpety i na wolnym ogniu chwilkę gotujemy aż zupa przejdzie przyprawami a pulpety się zagrzeją.
Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią.