poniedziałek, 30 marca 2020

ZAWIJASKI CZOSNKOWE

   Pyszne orkiszowe zawijaski maślano - czosnkowe . Fajny dodatek do zupy , do grilla,ale same też smakują rewelacyjnie.


Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 op tj 7 g suchych drożdży
  • 250-300 ml wody letniej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 80-100 g masła 
  • 5 ząbków czosnku
  • świeża bazylia ( bądź suszona)
  • sól
Mąkę i drożdże wsypać do miski,wymieszać.Dodać olej,cukier oraz sól - mieszać ok 8 minut stopniowo wlewając wodę,aż powstanie kula. Miskę przykryć,odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie : roztopić masło,przestudzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię,posolić i wymieszać. Odstawić by masło lekko stężało.

Wyrośnięte ciasto podzielić n 2-3 części. Rozwałkować na niezbyt cienkie prostokątne placki. Posmarować masłem czosnkowym. 
 
Placki złożyć na pół,następnie pokroić w 2-3 cm szerokości paski dowolnej długości.

Paski zwinąć po 2 razy z obu stron do środka( nie muszą być idealnie zwinięte). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować masłem,posypać bazylią - jeśli nie masłem do roztrzepanym jajkiem. 

Odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia. 
Zawijaski piec ok 20 min w 200 st C. na jasnozłoty lub złoty kolor.


Jest to świetny sposób by spędzić czas w kuchni z bliską osobą.U Mnie zawijaski skręcał mąż,ja wałkowałam i smarowałam masełkiem. Polecam tą formę rozrywki z mężem czy dziećmi.

piątek, 27 marca 2020

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z RYŻEM

    Dawno u mnie nie było sałatki. Postanowiłam wykorzystać wszystko co miałam w domu i się udało. Wyszło bardzo smacznie.


Składniki:

  • 6 śledzi matias 
  • 2 torebki ryżu jaśminowego
  • 6 ogórków korniszonów
  • 2-3 jajka
  • kawałek pora
  • majonez
  • sól,pieprz
Śledzie moczymy w wodzie bądź mleku. 
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy,studzimy.
Jajka ugotować na twardo,ostudzić.
Dobrze wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki. 
Pora kroimy w krążki, sparzamy i studzimy.
Ogórki i jajka kroimy w kosteczkę.
Mieszamy wszystkie składniki,doprawiamy solą ( niewielka ilość) i pieprzem. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.




wtorek, 24 marca 2020

PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI

   Puszyste,delikatne,biszkoptowe placuszki - u mnie ze śliwkami.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki śmietany 
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • ok 500 g śliwek ( u mnie w syropie)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić n sztywną pianę.

Mąkę rozprowadzić w mleku,dodać żółtka,śmietanę,sól i płynne masło. Dokładnie zmiksować.
Do ciasta dodać ubitą pianę z białek - delikatnie wymieszać.

Odsączone śliwki pokroić na ćwiartki. Jeśli będzie sezon na śliwki można użyć świeżyć. Z umytych śliwek usunąć pestki,również pokroić. Ułożyć na talerzu rozkrojoną stroną do góry i posypać cukrem.

Gotowe śliwki dodać do ciasta,lekko wymieszać.

Placuszki smażyć najlepiej na maśle klarowanym. Nakładać łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. 

Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać delikatnie cukrem pudrem.


środa, 18 marca 2020

KOPYTKA

   Mężuś miał ochotę na kopytka więc musiałam spełnić jego zachciankę 😍😃. Polecam mój przepis bo kopytka wychodzą miękkie i delikatne


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  •  ok 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
Dodatkowo:
  • kawałek wędzonego surowego boczku 
  • cebula
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe.
Do ziemniaków dodać jajko,mąkę pszenną,ziemniaczaną,olej i szczyptę soli. Całość wyrobić na gładką masę. Jeśli masa będzie się bardzo kleić można dosypać trochę mąki. Należy jednak uważać - nadmiar mąki spowoduje,że kopytka będą twarde.

W dużym garnku postawić wodę,żeby powoli się gotowała.
W międzyczasie gotową masę podzielić na 6 części. Z każdej formować wałek grubości ok 1,5-2 cm  i kroić nożem ukośne,równej wielkości kopytka.

Gdy woda się zagotuje dodać łyżkę soli.

Gotowe kopytka przełożyć do gotującej się wody. Od razu lekko przemieszać. Po wypłynięciu kluseczek na wierzch gotować jeszcze ok 2-3 min. 
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i układać na płaskim półmisku.

Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni,dodać pokrojoną cebulkę i całość chwilę podsmażyć.

Gotową omastą polać kopytka.


Kopytka mogą stanowić dodatek do mięs duszonych lub pieczonych, można też podawać je z warzywami.  Podsmażone są przepyszne.

wtorek, 17 marca 2020

FASOLKA Z PIECZARKAMI

   Jak zawsze w okresie Wielkiego Postu oczyszczałam swój organizm dietą dr Dąbrowskiej. Tak było i tym razem. Niestety panujący wirus spowodował,że podjęłam decyzję o przerwaniu.  Dieta ta jest bez tłuszczy,wychładza organizm,gdyż głównie opiera się na jedzeniu surowych warzyw.
   Nie chcę ryzykować swoim zdrowiem,gdyż moja odporność i tak nie jest rewelacyjna. Zresztą już jestem przeziębiona. Na post powrócę gdy wszystko powróci do normy.
   Dbajcie kochani o siebie.
    Tymczasem zdradzam Wam mój ulubiony przepis na fasolkę szparagową. Jadam ją często,nie tylko gdy jest na nią sezon. Zawsze mrożę jej duże ilości. Lekka kolacja czy obiad gotowy.


Składniki:

  • ok 400 g fasolki szparagowej
  • ok 250 g pieczarek
  • mała czerwona cebula
  • kawałek pora
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól,pieprz
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie.
Na maśle klarowanym podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz por w krążki.
Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki,dusić ok 10 min. Pod koniec doprawić solą,pieprzem,dodać odsączoną fasolkę. Wymieszać delikatnie, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Posypać sezamem.


Smacznego!!!

piątek, 13 marca 2020

LAMBADA

    Lambada to bardzo orzeźwiające i uzależniające ciasto. Sprawdzi się na imprezę rodzinną, święta ale też jako weekendowe ciasto. Z czystym sumieniem go polecam bo znika w tempie ekspresowym.



Biszkopt : ( blacha 20 x 30)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki.
Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy.

Masa pomarańczowa:
  • 4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe 
  • 1-2 łyżki cukru
  • wielka paczka delicji pomarańczowych
3 szklanki soku zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki rozpuścić budynie,wlać na gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na ostudzony i nasączony pozostałym sokiem biszkopt.
Gdy masa ostygnie wyłożyć delicje.

Masa śmietankowa:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • galaretka cytrynowa 
  • czekolada mleczna bądź gorzka
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl wrzącej wody.
Schłodzoną śmietanę ubić,pod koniec dodać już chłodną,lekko tężejącą galaretkę.
Gotową masę wyłożyć na delicje i posypać tartą czekoladą.





czwartek, 12 marca 2020

KROKIETY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

    Krokiety z kapustą i gotowanym mięsem już się pojawiły. Teraz nadszedł czas na przepyszne krokiety z pieczoną piersią kurczaka z pieczarkami. Farsz jest tak smaczny,że radzę robić podwójną porcję,gdyż z tej wychodzi tylko 8 sztuk.


Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 3-4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone.

Farsz:

  • 35 dag pieczonej piersi z kurczaka
  • ok 15-20 dag pieczarek
  • 2 żółtka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1/4 szkl rosołu - bulionu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól,pieprz
Pierś kurczaka posypać swoją ulubioną przyprawą ( u mnie staropolska do kurczaka i czerwona czubryca), polać niewielką ilością oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na ok 15 min. 
Ostudzone mięso pokroić drobno.
Cebulę drobno pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle,dodać pieczarki  drobno pokrojone - dusić do miękkości,dodać mięso,natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem,dosyć pikantnie. Na końcu roztrzepane żółtka i rosół.

Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki . Krokiety obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.


Smacznego !!!

wtorek, 10 marca 2020

CZERWONA KAPUSTA Z WĘDZONYM BOCZKIEM

    Czerwona kapusta na ciepło to smaczny dodatek do drugiego dania.
    Dziś zapraszam po przepis z wędzonym boczkiem - ten zapach,który się w kuchni roznosi, musicie się sami przekonać.


Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • 25-30 dag wędzonego boczku
  • cytryna
  • cukier do smaku
  • sól,pieprz
Kapustę poszatkować,ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Gdy kapusta będzie miękka odcedzić i skropić sokiem  cytryny.
Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni. Gdy będzie już podsmażony dodać cebulę drobno pokrojoną, smażyć dalej. 
Wszystko połączyć ze sobą,doprawić do smaku solą,pieprzem oraz cukrem.
Podawać na gorąco.