środa, 4 lipca 2018

LETNI PRZYSMAK Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

   Pyszna,lekka porcja fasolki szparagowej z pomidorkami - idealna na letni obiad czy kolację.


Składniki:

  • 35-40 dag zielonej fasolki szparagowej 
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 cebulka
  • 20 dag pomidorków cherry bądź koktajlowych 
  • 2 - 3 łyżki oleju 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej 
Umytą i oczyszczoną fasolkę szparagową gotować ok 8-10 min, następnie osączyć na sicie.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju. Boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Zrumienić boczek,dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor.
N patelnię z boczkiem wrzucić fasolkę szparagową i wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy. Wymieszać i dorzucić przekrojone na pół pomidorki. Doprawić pieprzem oraz czubrycą zieloną. Wymieszać.