Szynkę w galarecie z warzywami przygotowałam w formie do babki - prezentuje się przez to doskonale i z powodzeniem możemy podać ją na wielkanocny stół.
Swoją formę do babki dostałam jakiś czas temu w ramach współpracy ze sklepem
https://www.tarkaimiarka.pl/. Forma jest wykonana z najwyższej jakości szkła hartowanego,można jej używać do pieczenia,stosować w mikrofali. Jest również odporna na niskie temperatury wiec doskonale się sprawdza do zamrażania.
Składniki:
- 600 ml wywaru z kurczaka
- 2 gotowane jajka
- 40 dag szynki dobrej jakości
- 1/2 puszki groszku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 gotowana marchewka
- 4 łyżki żelatyny
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
Gotowy wywar zagotować,doprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie rozpuścić w nim dokładnie żelatynę.
Na dnie foremki do babki układamy listki natki pietruszki oraz ugotowane,obrane i pokrojone w plastry 1 jajko.Zalewamy kilkoma łyżkami wywaru- tak by jajko było przykryte.Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Kukurydzę i groszek odsączamy,marchewkę i szynkę kroimy w kostkę.Kukurydzę,groszek i marchewkę mieszamy ze sobą. Połowę tych warzyw wykładamy na zastygniętą galaretkę.Następnie układamy pokrojoną szynkę oraz drugie jajko pokrojone w plastry.Ponownie zalewamy galaretką do wysokości jajek i wkładamy do lodówki do stężenia.
Resztę warzyw wykładamy gdy galaretka już stężała. Zalewamy pozostałym wywarem i wstawiamy do lodówki.
Przed wyciągnięciem galarety z formy wstawiamy ją przez kilka minut w ciepłej wodzie.
Taka warzywna galaretka jest świetną propozycją na Wielkanoc- lekka,smaczna łatwa do zrobienia. Foremka spełniła swoje zadanie,już się nie mogę doczekać by upiec w niej babkę na Wielkanoc.