Upały i lato - to jest to co kocham.Powoli szykuję się na post dr Dąbrowskiej - jest mnóstwo warzyw,jest ciepło i nie chce się jeść - nic tylko korzystać. Tymczasem zapraszam Was na przepyszną sałatkę,którą często jem w formie obiadu. Pysznie,lekko i smacznie. Doskonale też pasuje na wszelkie imprezy pod chmurką bo dzięki warstwowemu ułożeniu warzyw wygląda efektownie i kolorowo.
Składniki:
- mały kalafior bądź połowa dużego
- 5 jajek
- 3-4 pomidory
- puszka groszku
- duży jogurt grecki tj ok 350 g
- 3-4 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- pęczek koperku
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w lekko posolonej wodzie. Gdy przestygnie podzielić na mniejsze różyczki.
Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać i pokroić w większą kostkę.
Pomidory sparzyć,można obrać ze skórki chodź nie jest to konieczne - pokroić w większą kostkę.
Groszek dokładnie odsączyć z zalewy.
Robimy sos: jogurt przekładamy do miseczki,dodajemy pieprz,sól,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek ( trochę można zostawić do posypania na górze) - wszystko dokładnie wymieszać.
Układamy sałatkę warstwowo od dołu:
kalafior posypujemy solą oraz pieprzem
pomidory posypujemy pieprzem
odsączony groszek
jajka posypujemy solą i pieprzem
sos czosnkowy z koperkiem
Całość schłodzić w lodówce. Sałatkę można również wymieszać i taką podawać - będzie również bardzo smaczna bo składniki się przegryzą.