Uwielbiam galarety i często je zajadam 😍 są naturalnym źródłem kolagenu więc samo zdrowie. Kurze łapki mają największą ilość kolagenu więc galareta zsiada się pięknie, nie potrzeba dodatkowych środków żelujących. Samo zdrowie a jakie pyszne.
Składniki:
- 1 kg kurzych łapek
- golonka z indyka
- 2 l wody
- 5 liści laurowych
- 8 kulek ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera,pora
- sól,pieprz
- 3 ząbki czosnku
Kurze łapki moczę pół godziny w wodzie, następnie nożyczkami obcinam pazurki .
Oczyszczone i opłukane łapki zalać zimną wodą,dodać golonkę i zagotować. Dodać obrane warzywa, liść i ziele angielskie.
Gotować na wolnym ogniu jak rosół około 2-2,5 godziny,aż mięsko zacznie odchodzić od kości. Posolić dopiero po około godzinie gotowania.
Gdy wywar będzie gotowy odcedzam mięso , pozostawiam do wystudzenia. Do wywaru dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz w razie potrzeby sole. Gotuje parę minut.
Z golonki oddzielam mięsko i kroje w kosteczkę.
Szykuję salaterki bądź kubeczki . Na dno daje plasterek marchewki, natkę pietruszki oraz trochę mięska. Zalewam galaretą , którą leję przez gęste sitko.
Poczekać,aż galareta się schłodzi i wstawić do lodówki.
Na zdrówko 😍