piątek, 27 kwietnia 2018

ANANASEK CYTRYNOWY

    Dawno nie było ciasta więc się postarałam i jest. Ciasto,w którym skrywa się mnóstwo smaków - delikatny biszkopt na białkach z makiem i kokosem, pyszna masa, ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie.
    Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm.


Ciasto:

  • 5 białek 
  • 20 dag cukru
  • 20 dag maku sparzonego i zmielonego
  • 20 dag kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • puszka ananasów
  • 2 paczki delicji ( malinowe)
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 2 galaretki czerwone ( malinowe)
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st.C ok 20 min.

Masa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki czerwone rozpuścić według przepisu na opakowaniu. 
W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń,resztę mleka zagotować - ugotować budyń.
Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń oraz tężejącą cytrynową galaretkę.
Masę podzielić na dwie części. 

Przełożenie ciasta:

Ciasto - 1/2 masy - ułożyć ananasy - 1/2 masy - ułożyć delicje - zalać tężejącą czerwoną galaretką

Ciasto można nasączyć jakimś ponczem by nie było suche.
 Przepis s. Anastazji





środa, 25 kwietnia 2018

SZPARAGI W MOJEJ KUCHNI

   Sezon na szparagi czas zacząć. Dziś zebrałam dla Was w jedno miejsce moje przepisy by ułatwić Wam szukanie. Ale bądźcie czujni bo niebawem nowy przepis.

1. Sałatka makaronowa ze szparagami 



Przepis znajduje się tutaj https://jaworskaanna7.blogspot.com/2017/05/saatka-makaronowa-ze-szparagami.html

2.Indyk ze szparagami



Link do przepisu https://jaworskaanna7.blogspot.com/2017/04/indyk-ze-szparagami.html

3. Zupa krem szparagowy z jajkiem sadzonym



https://jaworskaanna7.blogspot.com/2017/04/zupa-krem-szparagowy-z-jajkiem-sadzonym.html

4. Makaron z łososiem i ze szparagami



https://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/05/makaron-z-ososiem-i-ze-szparagami.html

5. Krem szparagowy



https://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/05/krem-szparagowy.html

6. Makaron ze szparagami i pomidorkami 



https://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/04/makaron-ze-szparagami-i-pomidorkami.html

7. Szparagi w cieście francuskim 


https://jaworskaanna7.blogspot.com/2018/05/szparagi-w-ciescie-francuskim.html

wtorek, 24 kwietnia 2018

KOKTAJL OWOCOWY Z NASIONAMI CHIA

   Pyszny, pożywny i zdrowy koktajl - doskonały na drugie śniadanie.



Składniki:

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • kiwi - 2 sztuki 
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
Wszystkie składniki wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować.


Smacznego !!!

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

PIECZONA NOGA Z INDYKA

   Uwielbiam indyka , to smaczne i wartościowe mięsko. Dziś przepis na pieczoną nogę w pysznej marynacie z dodatkiem warzyw.


Marynata:

  • noga z indyka
  • 6-7 ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do indyka
  • 1 czubata łyżka majeranku 
  • 3-4 łyżki oleju
Składniki marynaty ze sobą połączyć i nasmarować umyte, suche mięsko. Odstawić na noc do lodówki.

Pozostałe składniki:
  • 2-3 cebule pokrojone w piórka 
  • ok 300 - 400 g pieczarek
  • 1 papryka
Cebulkę pokroić w piórka,paprykę w paseczki a oczyszczone pieczarki dać w całości jeśli są małe - jeśli są większe można przeciąć na pół.

Do żaroodpornego naczynia wyłożyć warzywa, położyć zamarynowane mięsko i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Mięsko pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny do 2 godzin. Pod koniec możemy otworzyć pokrywkę jeśli chcemy zrumienioną skórkę.




środa, 18 kwietnia 2018

SAŁATKA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI

   Lekka i smaczna sałatka z jajeczkami przepiórczymi i tuńczykiem - doskonała zarówno na obiad jak i śniadanie. Polecam, wyszła pyszna.


Składniki :

  • 10 jajek przepiórczych 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • spora garść mieszanki sałat 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • kilka oliwek zielonych bądź czarnych 
Sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie olej roślinny)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól i pieprz 
Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo. Gotujemy je jedynie 4-5 minut. Najlepiej włożyć je do zimnej i dość mocno osolonej wody,by łatwiej usunąć skorupki. 
Ugotowane jajka przeciąć na pół.
Pomidorki koktajlowe umyć,osuszyć i przeciąć na pół.
Tuńczyka osaczyć z zalewy.
Oliwki pokroić na plasterki.
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu.
Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć i skropić sałatkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem.