Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm.
Ciasto:
- 5 białek
- 20 dag cukru
- 20 dag maku sparzonego i zmielonego
- 20 dag kokosu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- puszka ananasów
- 2 paczki delicji ( malinowe)
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki czerwone ( malinowe)
- 25 dag masła
- 5 żółtek
- budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st.C ok 20 min.
Masa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki czerwone rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń,resztę mleka zagotować - ugotować budyń.
Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń oraz tężejącą cytrynową galaretkę.
Masę podzielić na dwie części.
Przełożenie ciasta:
Ciasto - 1/2 masy - ułożyć ananasy - 1/2 masy - ułożyć delicje - zalać tężejącą czerwoną galaretką
Ciasto można nasączyć jakimś ponczem by nie było suche.
Przepis s. Anastazji