Bardzo długo szukaliśmy idealnego przepisu na kaczuszkę...zawsze coś nam nie pasowało.Przede wszystkim nie przepadamy za połączeniami mięsa i owoców...więc kaczka z jabłkami nam nie posmakowała.Cóż,takie z Nas dziwolągi.
Przepis,który Wam proponuję został znaleziony przez moją siostrę,wszyscy się nim zachwyciliśmy. Bardzo prosty,szybki,bez farszu...cóż po raz kolejny okazuje się,że najprostsze przepisy są najlepsze.Idealna kaczka doskonała na wszelkie święta,uroczystości rodzinne,ale też na zwykły niedzielny obiadek.Spróbujcie chodź raz a z pewnością będziecie po ten przepis sięgać często.
Składniki:
- kaczka w całości,już wypatroszona,gotowa do pieczenia
- główka czosnku
- ok 4 łyżki oleju roślinnego(jeśli papka będzie za gęsta więcej)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3-4 łyżeczki majeranku
- 3-4 łyżeczki papryki słodkiej( u mnie wędzona)
- 1 łyżka masła do środka
do podlania:
- ok 200 ml wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
Kaczkę należy starannie umyć i osuszyć,najlepiej ręcznikiem papierowym.
Do miseczki wlać olej,dodać sól,pieprz,majeranek i paprykę - starannie wymieszać na przyprawową pastę,dolewając olej gdy będzie zbyt gęsta. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć kaczkę,zarówno od środka jak na zewnątrz.Czosnku nie wyrzucamy. Następnie przygotowaną wcześniej pastą smarujemy kaczkę,również od środka i od zewnętrznej strony...dokładnie masujemy,wcieramy w skórę.Na końcu ten odłożony czosnek wkładamy do środka kaczki razem z łyżką masła.Czosnek obieramy z łupinek,zostawiamy go jednak w ząbkach.
Mięso należy przełożyć do naczynia,w którym będzie pieczone,przykryć i odstawić najlepiej na noc w zimne miejsce (lodówka).
Następnego dnia przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik na 200 st C.
Kaczkę wyjąć z lodówki,ułożyć piersiami do dołu,dodać łyżkę masła,olej i wlać wodę...masło ma się znaleźć pod kaczuszką.Żaroodporne naczynie przykryć,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 2-2,5 godziny.
Pierwsza godzina jest pieczona bez podnoszenia przykrycia,potem należy kaczkę przewrócić na drugą stronę,przykryć...co jakiś czas (co 15 min) podnosić pokrywkę i polewać powstałym sosem mięso by nie było suche.Po około 2 godz należy sprawdzić kaczkę...mięso musi odchodzić od kości...wszystko zależy od naszej kaczki,jej wielkości.U Nas piekła się ok 2,5 godziny.
Jeśli uznamy,ze mięso jest dobre wyjmujemy go z piekarnika i układamy na półmisku piersiami do dołu(do kaczych piersi spłyną soki z mięsa),przykrywamy folią aluminiową by zatrzymać ciepło. W taki sposób mięso odpoczywa sobie a buzujące w nim soki mają czas by się uspokoić. Kaczka będzie bardziej soczysta bo po przekrojeniu te soki zostaną w mięsie,nie wypłyną.Po 10-15 min można kroić kaczkę i rozkoszować się jej smakiem.
Przepis został znaleziony na tej stronie
http://gotuj.skutecznie.tv/2013/03/pieczona-kaczka-najprostsza-ale-pyszna/
troszkę zmieniłam ilość przypraw...Wy też możecie dodać ich tyle by Wam odpowiadał smak kaczki.
Przepis prościutki,ale smak rewelacyjny.