Pyszne makowe ciasto,które z powodzeniem możemy upiec na święta - zapewniam,że posmakuje każdemu. Moje ciasto niestety nie ma równych warstw - powstawało w wielkich bólach.Zdążyłam upiec biszkopt i zabrakło prądu.Ciasto kończyłam po 24 h i nie bardzo miałam ochotę czekać,aż bita śmietana stężeje na masie makowej - wyłożyłam wiec szybko masę orzechową.Starałam się robić to delikatnie,ale wiadomo....
Zdjęcie i warstwy nie są idealne,ale zapewniam,że ciasto jest warte grzechu.
Biszkopt ( 20x30cm blacha)
- 6 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C.
Masa makowa:
- 25 dag maku
- 10 dag cukru
- 3 białka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- 20 dag bakalii ( u mnie rodzynki,płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa)
Mak wsypać do garnka,zalać go gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok 15 min. Po tym czasie zdjąć z ognia,odstawić na 20 min. Następnie mak osączyć,dwukrotnie zemleć w maszynce.
Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy.
Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt i wyrównać.
Masa śmietankowa:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać.
Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać.
Masa orzechowa:
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 15 dag mielonych orzechów
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki spirytusu
Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem pudrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy i spirytus.
Gotową masę wyłożyć na stężałą już masę śmietankową.
Polewa:
- 15 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
Wszystkie składniki na polewę podgrzać,cały czas mieszając,aż się zagotują.Gotować polewę na małym ogniu ok 1-2 min.Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 15 min.
Wierzch ciasta polać polewą,posypać wiórkami kokosowymi.udekorować wg uznania.