poniedziałek, 29 października 2018

BRZOSKWINIOWY RAJ

    Brakuje mi ciągle czasu a mam parę zaległych przepisów. Dziś pyszne ale łatwe ciasto,które możecie zrobić na zbliżające się wolne dni.
   


Biszkopt orzechowy ( 20 x 30 cm blaszka) 

  • 8 jajek
  • 20 dag cukru 
  • 10 dag orzechów mielonych 
  • 10 dag orzechów posiekanych 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na końcu wmieszać delikatnie orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na blaszkę i piec ok 30 min w temp 180 st.C. 

Masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • kostka masła
  • sok z cytryny
W 1 szklance mleka roztrzepać budyń, mąkę,cukier oraz żółtka. 2 szklanki mleka zagotować,dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć kostkę masła,dodawać stopniowo ostygnięty budyń oraz sok z cytryny. Masę podzielić na dwie części.

Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Owoce zblendować,dodać 2 galaretki oraz 1 szklankę soku z brzoskwiń - całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia. 

Ponadto:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szklankach wody
  • herbatniki 
Przełożenie ciasta : 

Biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - tężejący mus brzoskwiniowy - masa budyniowa - tężejąca galaretka 


wtorek, 16 października 2018

DANIE CHIŃSKIE Z KURCZAKIEM

    Zaniedbałam się ostatnio,wiem. Jest mi bardzo przykro,że przepisy pojawiają się tak rzadko,ale cierpię na brak czasu. 
    Przychodzę dziś z pysznym przepisem na kurczaka z warzywami. Z pewnością Wam posmakuje. Danie doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację - zajadam się bez obaw,że wejdzie mi w boczki.


Składniki:

  • ok 250 g piersi z kurczaka
  • mała cukinia
  • 1 marchew 
  • duży por
  • mała pietruszka
  • puszka pomidorów bądź własny przecier pomidorowy 
  • 2 ząbki czosnku
  • czubryca czerwona
  • tymianek
  • sól,pieprz 
Mięso pokroić w paski,warzywa obrać obieraczką do warzyw w paski.
Mięso posolić,posypać pieprzem oraz czubrycą,wymieszać by przyprawy się równomiernie rozeszły.Pierś kurczaka podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju,dodać pokrojonego w paski pora. Gdy mięso się zrumieni dodać pozostałe warzywa i obsmażyć ok 4-5 min. 
Danie doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć danie jest gotowe.
Warzywa mają być takie al dente. Rozgotowane tracą już swój smak.
Całość można podać z brązowym ryżem,jednak ja zdecydowanie uwielbiam same warzywa z piersią.