czwartek, 25 marca 2021

ŚLEDZIE NADZIEWANE SAŁATKĄ JAJECZNĄ

    Kolejny smaczny pomysł na śledzia . Albo inaczej smaczny pomysł na sałatkę jajeczną 😍😁 Połączenie jajek ze śledziem jest naprawdę udane i fajnie wszystko wygląda. 


Składniki:

  • Filety śledziowe 
  • mleko
  • 4 jajka
  • 1 cebula 
  • 3 ogórki konserwowe
  • kawałek czerwonej papryki 
  • szczypiorek bądź rzeżucha 
  • 3 łyżki majonezu 
  • pieprz
Filety zalać mlekiem i odstawić na parę godzin by nie były zbyt słone i kwaśne. Następnie wyjąć,osuszyć papierowym ręcznikiem. 
Jajka ugotować na twardo,gdy wystygną pokroić w kostkę. Cebulkę również drobno pokroić . Dodać do jajek razem z posiekanym ogórkiem i papryką. 
Sałatkę przyprawić pieprzem,dodać majonez , posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. 
Paski śledzi zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką . Przygotowane śledzie napełnić sałatką, odstawić by smaki się przegryzły. 
Przed podaniem udekorować wg uznania . W Święta Wielkanocne fajnie jest je przystroić rzeżuchą . 
U mnie już soli nie ma bo uważam,że śledzie i majonez to wystarczające słone dodatki,ale jeśli lubicie bardziej słono to sól oczywiście możecie dodać 😍




środa, 24 marca 2021

PIECZONY BOCZEK W CEBULI

    Pyszny pieczony boczek - idealny do świeżego chlebka. 


Składniki:

  • 1,2 kg boczku
  • główka czosnku
  • 1 bądź 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli 
  • pieprz 
  • Liść laurowy,ziele angielskie
Osuszony boczek nacieramy solą, pieprzem i połową roztartego czosnku. Drugą połowę ząbków wciskam w boczek robiąc w nim niewielkie dziurki nożem. Całość obsypuje majerankiem i wstawiam na noc do lodówki. 
Następnego dnia mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam 1/4 szkl wody. Obieram cebulę,kroje w plasterki i przykrywam nią górę boczku , dorzucam parę liści laurowych i ziela angielskiego. 
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180. st. C , przykrywam i piekę ok 1 godziny. Po tym czasie otwieram by boczek i cebulka się trochę przyrumieniły i piekę jeszcze 20 minut. 





piątek, 19 marca 2021

CHLEBEK CEBULOWY Z MAJERANKIEM

     Kolejny przepis na chlebek - tym razem z dodatkiem cebuli i majeranku. Jest niezwykle pysznie i aromatycznie. Ten zapach podczas pieczenia jest nieziemski 😍 uwielbiam. 

  Ten chlebek najbardziej kocham z masełkiem,ale pasuje też do domowego smalcu czy pysznej wędliny np pieczonego boczku . Koniecznie obserwujcie mój blog bo pojawi się przepis na boczuś - idealny do tego chleba 😍


Składniki:

  • 600 g mąki pszennej 
  • 280-300 ml ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżki oleju
50 ml wody wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Cebulkę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni na 2 łyżkach oleju. 
Do Mąki wymieszanej z solą dodajemy nasze drożdże, resztę ciepłej wody, 2 łyżki oleju i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na końcu dodajemy majeranek oraz cebulkę , ponownie wyrabiamy,aż składniki się połączą. 
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ok 40 min.
Ciasto ponownie zagniataniu i formujemy na kształt bochenka. Lekko spłaszczony,wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Przykrywamy by chleb trochę podrósł.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C . Na najniższą półkę dajemy naczynie z wodą. 
Gdy piekarnik jest rozgrzany chleb smarujemy wodą bądź jajkiem i nacinamy na ukos ( ale nie jest to konieczne). 
Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45-50 min,aż spód będzie wydawał głuchy dźwięk. 




środa, 17 marca 2021

KOTLETY SCHABOWE W MARYNACIE

    Kotlet schabowy wcale nie musi mieć tradycyjnej panierki by był smaczny i soczysty. Wystarczy fajna marynata i  piekarnik 😍 kotleciki mają intensywny , ciekawy smak - spróbujcie, może i Wam posmakuje 😁

Składniki:
  • 4 plastry schabu z kością
  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • 1 płaska łyżeczka białej gorczycy
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 szczypty chili 
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżeczka soli
  • 2 -3 łyżki oleju
Gorczycę, kolendrę , pieprz,sól i chili dokładnie rozgnieść w moździeżu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę . Wszystkie składniki połączyć ze sobą,dodać olej i wymieszać. 
Umyty osuszony schab przełożyć do naczynia,można lekko rozbić, natrzeć powstałą marynatą i wstawić do lodówki na noc bądź na parę godzin. 
Zamarynowane kotlety smażyć na patelni z każdej strony ok 2 minuty . Najlepiej na patelni grillowej.
Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na ok 10-15 min. 




poniedziałek, 15 marca 2021

ZUPA CHRZANOWA

    Zupa chrzanowa to świąteczna propozycja zamiast żurku czy barszczu . Lubię ją podawać z posiekanym szczypiorkiem . Jest dużo prostsza, bo nie trzeba dodawać zakwasu. Robi się ją błyskawicznie. 

Składniki:

  • 1 i 3/4 l bulionu drobiowego ( u mnie rosół)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 białe kiełbasy
  • 4 ziemniaki 
  • 1 cebula
  • 5-6 łyżek chrzanu 
  • 3 - 4 ząbki czosnku 
  • 3 liście laurowe
  • sól,pieprz 
  • majeranek 
  • 1 łyżka masła 
  • jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek 
  • ewentualnie 1/2 szklanki śmietany kremówki 
Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę pokroić w kostkę a  boczek w paseczki. Razem zeszklić na tłuszczu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do zrumienienia.
W garnku zagotować bulion, dodać  podsmażony boczek z cebulą, białe kiełbasy, liść laurowy, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz majeranek. 
Całość gotować ok 20 min,aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyjąć białą kiełbasą, pokroić ją w plasterki i wrzucić spowrotem do zupy. 
Zupkę doprawić solą,pieprzem, dodać chrzan. 
Jeśli lubicie możecie też dodać śmietanę kremówkę . Osobiście tego nie robię, zupka jest wtedy mniej kaloryczna , bardziej wyrazista. 
Podaję ją z posiekanym szczypiorkiem i jajkiem 😍



Smacznego 😀🤩
 

piątek, 12 marca 2021

BABKA SZPINAKOWA

 Na przekór pogodzie jaka za oknem upiekłam wiosenną babkę szpinakową, która wygląda niesamowicie,ale też jest pyszna,wilgotna. Na zbliżające się święta będzie doskonała bo pięknie ozdobi nasze stoły ❤️.


Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • ok 150 g liści świeżego szpinaku
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
Liście szpinaku opłukać, odsączyć z nadmiaru wody. Do blendera wlać oliwę,dodać szpinak i zmiksować na gładką masę.
W misce zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę,dodać sok z cytryny oraz zmiksowany szpinak z oliwą - całość dokładnie mieszamy. 
Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki  podłużnej 12x22 bądź upiec w formie babki ( u mnie 1300 ml) .
Piec w 180 st. C do suchego patyczka tj ok 35-45 min.
Upieczone ciasto ostudzić ,posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem cytrynowym . 




czwartek, 11 marca 2021

TOSTY Z AWOKADO, ŁOSOSIEM I JAJKIEM

    Uwielbiam tosty, uwielbiam awokado więc bardzo często na śniadanie ten duet się pojawia. Dziś dodałam jeszcze jajko i łososia - takie połączenia zawsze się sprawdzają 😍

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 
  • 1/2 dojrzałego awokado
  •  2 kawałki wędzonego łososia
  • 1 jajko na twardo
  • szczypiorek
  • pieprz 
Gotujemy na twardo jajko,obieramy i kroimy na plastry.
Chleb opiekamy w tosterze, smarujemy awokado, kładziemy plastry łososia i pokrojone jajko. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zmielonym pieprzem.