Składniki:
- 4 kg zielonych ogórków
- 1/2 kg czerwonej papryki
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 2 małe główki czosnku
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 płaskie łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego
Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry ( najlepiej gdy mamy robota,który zrobi to za Nas). Cebulę obrać,pokroić w kostkę lub cienkie plastry.Obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach,oczyszczoną paprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
Z takiej ilości składników wychodzi mi ok 10-11 słoiczków 0,5 l.