piątek, 28 kwietnia 2017

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM

   Porwałam się z motyką na słońce. Dlaczego? Przed świętami spaliła się Nam górna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne. Ciasto nie straciło nic a nic....wyszło pyszne,wilgotne i bardzo wciągające. W takiej wersji chodziło za mną od dawna- pamiętam jak wracałam ze szkoły ( chodziłam wtedy do liceum) na pieszo,uwielbiałam to mimo,że trochę przystanków było do przejścia.Po drodze mijałam budkę,w której kupowałam duży drożdżowy wieniec z owocami,serem,kruszonką i lukrem - smak pamiętam do dzisiejszego dnia. Pochłaniam go na raz i mimo to byłam chudzielcem. Szkoda,ze dziś nie mogę się tak objadać - niestety wiek robi swoje,przemiana materii się zmienia i takie cudowności idą w boczki. No,ale raz na jakiś czas wskazane i nie szkodzi. Wszystko z umiarem. Dobra,rozpisałam się,ale jakoś na wspomnienia mnie wzięło.
   Zapraszam po przepis,może skusicie się na majowy weekend zrobicie:


Blaszka 20x30 cm ( może być większa)

Ciasto drożdżowe:
  •  3,5 szkl mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru + 2 łyżki do drożdży
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • cukier waniliowy
 Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
 Kruszonka:
  •  150 g mąki
  • 100 g cukru,najlepiej drobnego
  • 80 g zimnego masła
 Lukier cytrynowy:
  • ok 1 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny bądź limonki
 Dodatkowo:
  •  4 duże łodygi rabarbaru ( mogą być inne owoce)
 1. Kruszymy drożdże i zasypujemy 2 łyżkami cukru,czekamy,aż drożdże się rozpuszczą.
     W między czasie roztrzepujemy jajka,wlewamy ciepłe mleko,rozpuszczone drożdże - całość mieszamy.
     W osobnej misce łączymy mąkę,sól,cukier,cukier waniliowy - wlewamy jajka z drożdżami i   mlekiem,całość mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone ciepłe masło - mieszamy do połączenia składników.Ciasto będzie miało konsystencję " gęstej papki". Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-40 min,aż podwoi swoją objętość.

2. Gdy ciasto nam rośnie możemy przygotować kruszonkę. Składniki przekładamy do miksera i ucieramy,aż kruszonka będzie miała konsystencję mokrego,grubego piasku. Jeśli chcemy uzyskać grubszą kruszonkę palcami ją zlepiamy na odpowiednią Nam wielkość i przekładamy do woreczka foliowego - kładziemy do zamrażalki.

3. Widelcem rozdrabniamy ser,dodajemy żółtka,cukier puder oraz budyń w proszku - całość mieszamy.

4. Rabarbar obieramy,kroimy w kostkę

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie,następnie wykładamy gotowy ser,również na całą powierzchnię,następnie pokrojony rabarbar,możemy go lekko wcisnąć,ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego  do 180- 190 st.C piekarnika na ok 35-40 min.
Góra ma się tylko przyrumienić,nie należy jej spalić.

Gdy ciasto przestygnie możemy przygotować lukier  z podanych składników i polać nim jeszcze lekko ciepłe.


Ciasto podałam na przepięknym talerzyku z porcelany,który dostałam od Galeria Cuda Świata. Zachęcam Was do polajkowania stronki i obserwowania bo są tam przecudne rzeczy - doskonałe na prezent dla bliskich osób,każdy coś dla siebie znajdzie https://www.facebook.com/galeria.cudaswiata/
Jeszcze raz dziękuję za wspaniałe talerzyki,cudnie wyglądają na fotkach a w rzeczywistości są jeszcze piękniejsze.

wtorek, 25 kwietnia 2017

PASTA Z KURCZAKA

   Dziś kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jak wiecie nie jestem zwolenniczką kupnych wędlin,chleba też jem bardzo mało - jeśli jednak mam ochotę na kromeczkę to wolę zjeść zdrowo i smacznie. Polecam wiec mój przepis na pastę z kurczaka,indyka - zależy z czego robimy rosołek. U mnie była to kura szczęśliwa bo z własnej hodowli.

Składniki:
  •  200 g ugotowanego kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ugotowane jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • chili,wędzona słodka papryka
  • szczypiorek
  • gęsta śmietana 18% lub majonez ( tyle ile zabierze masa)
Kurczaka ugotować z jarzynami. Najlepiej wykorzystać mięsko i jarzyny z rosołu. Następnie  kurczaka,jarzyny oraz ugotowane jajka przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać śmietanę lu majonez( lub śmietanę wymieszaną z majonezem pól na pół),doprawić czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i chili. Dodać również pokrojony świeży szczypiorek - dokładnie wszystko wymieszać. Pasta musi mieć wyrazisty smak,nie może być mdła dlatego pieprzu i innych przypraw nie należy się bać. Jest doskonała do smarowania chlebka,z dodatkiem pomidora czy rzodkiewki - pychota.


poniedziałek, 24 kwietnia 2017

INDYK ZE SZPARAGAMI

   Moje pyszne szparagi zawinięte w pierś indyka i otulone boczkiem - danie w miarę szybkie,proste i smaczne. Czy można chcieć czegoś więcej?


Składniki:
  •  4 plastry fileta z indyka
  • 4 podłużne plastry wędzonego boczku
  •  ok 12 sztuk zielonych szparagów
  • kawałek żółtego sera
  • śmietana 30%
  • 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • sól,pieprz
  • słodka mielona papryka ( u mnie wędzona)
  • zioła prowansalskie 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
Szparagi myjemy,osuszamy,odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wkładamy je do lekko osolonego wrzątku,wsypujemy szczyptę cukru.Gotujemy ok 5 min,wyjmujemy i odstawiamy.
W tym czasie szykujemy sos: śmietanę łączymy z musztardą,pieprzem,szczyptą gałki muszkatołowej oraz mieloną słodką papryką ( ilość przypraw wg uznania).
Plastry indyka myjemy,lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz słodką papryką wędzoną. Na każdym plastrze indyka kładziemy po 3 szparagi,zwijamy,całość owijamy ściśle boczkiem.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,wkładamy roladki i obsmażamy je z każdej strony. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia,posypujemy ziołami prowansalskimi oraz polewamy przygotowanym sosem.
Tak przygotowane roladki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy ok 20 min. Pod koniec roladki posypujemy jeszcze startym serem i zapiekamy do jego roztopienia.



czwartek, 20 kwietnia 2017

CIASTO CZESKIE

   Nie miałam czasu  przed świętami więc przepis dodaję dopiero teraz,ale to nic....ciasto jest tak pyszne,że można je serwować cały rok. U Nas często czeskie robi za mazurka - jest doskonałe.
   Blaszka 20x30 cm będzie idealna.

Ciasto:
  •  450 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g margaryny
  • 3 łyżki miodu ( może być sztuczny)
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
 Masa:
  • 1/2 l mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • sok z połowy cytryny
  • dżem wiśniowy
 Wykonanie:
Ciasto:
 Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia.

 Masa:
 Obie mąki wymieszać z 1 szklanką mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszaną mąkę.Całość gotować do zgęstnienia.Ugotowaną masę budyniową ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę,cały czas ucierając dodawać po trochu  ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny.

Gotową masą przekładać upieczone i ostudzone placki. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne.
Całość polać polewą - u mnie najczęściej to roztopiona na parze mleczna czekolada.


Blaty po upieczeniu są twarde,ale po przełożeniu masą robią się miękkie,z dnia na dzień ciasto jest coraz smaczniejsze. Rozpływa się w ustach.

piątek, 14 kwietnia 2017

BABECZKI WIELKANOCNE JOGUTROWO- CYTRYNOWE

   W tym roku nie będzie babki na święta.... w końcu spędzamy je sami w domu,słodkości dużo nie będzie.
No dobra,będą małe cudne i pyszne babeczki - do święconki idealne. Uwielbiam je bo są wilgotne i cytrynowe - polecam a z pewnością też je pokochacie jak ja.
 

Składniki:
  •  125 g jogurtu naturalnego
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • skórka starta z cytryny
  • 150 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
W jednej misce połączyć roztopione i przestudzone masło,jogurt,jajka i skórkę z cytryny. Całość dokładnie rozkłócić. W drugiej miseczce wymieszać cukier,szczyptę soli,sodę oczyszczoną oraz przesianą mąkę - wymieszać dokładnie z mokrymi składnikami.
Ciastem napełniać foremki na minibabki - jeśli nie macie takich mogą być na muffinki.
Piec ok 20-25 min w 180 st.C.. lekko przestudzić,wyjąć z foremek i położyć górą do dołu - można je delikatnie ściąć jeśli wyrosną zbyt duże.

 Lukier
  •  ok 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Cukier puder zmiksować z sokiem, jeśli jest zbyt gęsty dolać soku z cytryny,jeśli zaś za rzadki dosypać cukru pudru.
Ostudzone babeczki polać lukrem,ozdobić wg upodobania.


wtorek, 11 kwietnia 2017

DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

    Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez białej kiełbaski? Ja nie. Od jakiegoś czasu robimy swoją własną i powiem Wam,że naprawdę warto. Nie ma ona sobie równych - zdrowa i pyszna.Dobra ma jedną małą wadę - szybko znika bo trudno jej się oprzeć.
   Polecam Wam mój własny przepis - spróbujcie a nie będziecie żałować. Oczywiście rodzaj mięsa zależy od Was - ja podaję taki bo mam duży wybór bo i swoje mięsko mamy.


Składniki:
  •  1 kg szynki bądź łopatki
  • 750 g karkówki
  • 600 g podgardla
  • 400 g boczku
  • 300 g mięsa wołowego( pręga bądź wołowina karkowa)
  • 1 główka czosnku
  • 2,5 łyżki soli ( kamienna)
  • 2 spore łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 4 spore łyżki majeranku
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • jelita 
Jelita zalać wodą,odstawić na ok 20 min wypłukać. Zmienić wodę.Odstawić na 2 godziny,ponownie wypłukać.
Mięso umyć,osuszyć.Pokroić w niezbyt duże kawałki.Przepuścić przez maszynkę do mielenia ( chude kawałki przez sitko o dużych oczkach,tłuste przez sitko  o małych oczkach). Wołowinę mielimy oddzielnie przez sitko o małych oczkach,najlepiej dwukrotnie.
Zanim mięso ze sobą połączymy do mięsa wołowego wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody,czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszany z solą kamienną, majeranek oraz świeżo zmielony czarny pieprz i pieprz ziołowy. Dokładnie wszystko mieszamy,aż masa zrobi się jednolita i kleista.
Mięso wieprzowe ze sobą łączymy,dodajemy 1 szklankę zimnej wody i również dokładnie mieszamy.
Dopiero teraz możemy do wieprzowej masy dodać wołowinę z przyprawami i dokładnie wymieszać.
Na maszynkę do mielenia nałożyć nasadkę,natłuścić ją olejem.Naciągnąć jelito i niezbyt ściśle napełnić,co jakiś czas skręcając, by powstały niezbyt duże kiełbaski.
Część można zamrozić,część sparzyć ok 30 min w 70-80 st C.



ZAKWAS NA ŻUREK

    Nastawiliście już zakwas na żurek? To już ostatni dzwonek by mieć swój własny zdrowy i pyszny zakwas - nie ma lepszego żurku niż ten zrobiony na własnym zakwasie,serdecznie Wam polecam.


Składniki:
  •  5 kopiastych łyżek mąki żytniej 
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3/4 l przegotowanej ciepłej wody
Do słoika wsypać mąkę żytnią,zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku lekko zmiażdżone. Wymieszać dokładnie,przykryć serwetką,lnianą serwetką i odstawić w ciepłe miejsce.Raz dziennie przemieszać zakwas.
Po ok 5 dniach zakwas mamy gotowy.

czwartek, 6 kwietnia 2017

SURÓWKA Z KALAREPKI I RZODKIEWEK

   Wiem,że uwielbiacie surówki dlatego dziś pomysł na koleją moją ulubioną -  chrupiącą i rewelacyjną w smaku. Najlepiej smakuje latem gdy mamy swoje ogórki i rzodkiewkę - nie mogłam się już jej oprzeć bo kocham kalarepkę - to ona na diecie dr Dąbrowskiej najbardziej mnie ratuje - super się ją chrupie :}. Swoją rzodkiewkę już powoli mam ( oczywiście w szklarni),jej ostry smak robi tutaj robotę.


Składniki:
  •  1 kalarepa
  • 5 rzodkiewek - takich większych
  • 2 ogórki gruntowe bądź 1 dłuższy
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól,pieprz
Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z rzodkiewką,dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki - posolić,wymieszać i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać sok,połączyć go ze śmietaną oraz pieprzem. Do surówki dodać pokrojony szczypiorek oraz przygotowany sos ze śmietany i soku - dokładnie wymieszać. Wierzch surówki posypać kiełkami rzodkiewki.


JAJKA W " GNIAZDKACH" Z SZYNKI

   Dziś propozycja na Wielkanocne śniadanie - jajka w roli głównej. Otulone pyszną szyneczką dojrzewającą smakują wyśmienicie,musicie koniecznie spróbować. Pomysł podpatrzyłam w "Pani domu" , ale zrobiłam po swojemu.


Składniki:
  •  4 jajka
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej 
  • 2 -3 rzodkiewki
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól,pieprz
  • szczypiorek i kiełki rzeżuchy do dekoracji
Jajka ugotować na twardo. Obrać,odciąć 1/4 jajka i delikatnie wydrążyć.Odcięte  wydrążone jajka posiekać w drobną kostkę. Umyć rzodkiewki i zetrzeć na grubej tarce. Dodać chrzan oraz majonez,przyprawić solą oraz pieprzem - wymieszać.
Wydrążone jajeczka owinąć plastrami szynki tj jedno jajko dwa plasterki szynki. Na talerzu rozłożyć kiełki rzodkiewki,wyłożyć owinięte jajka - nadziewać pastą jajeczną. Udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką.



 

środa, 5 kwietnia 2017

ZUPA KREM SZPARAGOWY Z JAJKIEM SADZONYM

   Jak ja uwielbiam szparagi,mogłabym je jeść codziennie i nie wiem czy by się znudziły. Dziś moja kolejna propozycja na zupkę ze szparagami. Nie wiem sama która lepsza - właściwie ja nie umiem zdecydować.
   Tutaj link do tej sprzed roku http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/05/krem-szparagowy.html

   Polecam obie wersje,dajcie znać,która Wam bardziej przypadła do gustu.


Składniki:
  •  30 dag zielonych szparagów
  • 10 dag szpinaku
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • czosnek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól,pieprz,gałka muszkatołowa 
  • 700 ml bulionu warzywnego bądź drobiowego
  • jajka ( u mnie przepiórcze)
Szparagi oczyścić,odciąć zdrewniałe końcówki,główki szparagów odciąć a łodygi pokroić w plastry.
Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę i 3 ząbki czosnku pokroić w kostkę.
W rondelu rozgrzać łyżkę masła klarowanego z odrobiną oleju - wrzucić posiekany czosnek i cebulę,krótko przesmażyć.Następnie dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok 15 min na średnim ogniu.Pod koniec dodać pokrojone szparagi oraz liście szpinaku- gotować jeszcze ok 10 minut.
Gdy zupka przestygnie należy ją zmiksować,ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową oraz czosnkiem ( ok 3 ząbki).
Na maśle klarowanym usmażyłam 3 jajka sadzone ( przepiórcze),posypałam solą,pieprzem. W trakcie smażenia dodałam główki szparagów,też je przesmażyłam. Podałam wszystko z zupką.



Zupka wyszła bardzo smaczna,możecie dodać trochę śmietany,ale dla mnie to zbyteczne - a i mniej kaloryczne.

ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO Z KIEŁBASĄ

    Jeśli zastanawiacie się jeszcze czym zachwycić rodzinę bliższą czy dalszą to mam dla Was propozycję. Rolada z mielonego mięsa z dodatkiem wiejskiej kiełbaski.....mniam. To coś co z pewnością zachwyci.


Składniki:
  •  ok 1 kg mięsa mielonego ( wieprzowego bądź wołowo wieprzowego)
  • ok 40-50 dag mięsa mielonego z indyka bądź kurczaka
  • 3 łyżki mielonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 bułki
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • laska wiejskiej kiełbasy
  • sól,pieprz
  • oliwa
Bułki namoczyć w letniej wodzie.
Zmielić mięso wieprzowe razem z cebulą ( ok 1 1/2 cebuli). Dodać jedno jajko,trzy ząbki czosnku oraz 3/4 odciśniętej bułki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Zmielić mięso drobiowe,dodać zmielony szpinak,2 ząbki czosnku,1/2 bułki oraz jedno jajko - przyprawić solą,pieprzem i wymieszać.
Rozłożyć w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wieprzowego na nim rozprowadzić mięso drobiowe,na brzegu położyć laskę kiełbasy.
Całość delikatnie zwinąć w rulon i posmarować oliwą. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1 - 1,5 godziny 1 180 st.C. Po upieczeniu roladę pokroić w plastry.
Roladę można podawać jako samodzielne danie lub z pieczywem na zimno - obie wersje smakują rewelacyjnie.