piątek, 29 stycznia 2016

SAŁATKA Z SELERA KORZENIOWEGO

   Kolejna propozycja na sałatkę.Tym razem główną rolę gra seler korzeniowy.Warzywo uwielbiane przeze mnie zarówno za smak jak i aromat,który oddaje,zwłaszcza w zupach.Polecam
Składniki:
  • duży seler korzeniowy
  • biała część pora
  • 4 jajka
  • 5 ogórków kiszonych
  • jabłko
  • mały groszek lub 1/2 puszki dużego
  • majonez
  • musztarda
  • sól,pieprz
Seler i jajka ugotować,następnie pokroić w kostkę z pozostałymi składnikami, dodać odsączony groszek,ok 2 łyżeczki musztardy,najlepiej rosyjskiej,majonez,sól i pieprz.Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.

sobota, 23 stycznia 2016

CHRUST(FAWORKI)

  Karnawał w pełni a u mnie jeszcze przepisu na faworki nie ma...szybko nadrabiam zaległości.Idealnie delikatne i kruche,po prostu doskonałe.Przepisów mam mnóstwo,ale od paru lat tylko te robimy.
Składniki: 
  •  40 dag mąki pszennej
  • 12 łyżek gęstej,kwaśnej śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
Mąkę zmieszać z żółtkami,solą,spirytusem,śmietaną.Starannie wyrabiając,od czasu do czasu,wybijać wałkiem na stolnicy,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Wałkować partiami,jak najmniej podsypując mąką,aby ciasto nie wysychało.Radełkiem lub nożem wycinać pasy długości ok 15 cm i szerokości ok 3-4 cm.Każdy  pasek przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć.Smażyć na tłuszczu na złoty kolor(do tłuszczu dodać trochę spirytusu). Po usmażeniu wyjmować na papierowy ręcznik,aby ociekły.Układać na talerzu,posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

czwartek, 21 stycznia 2016

KURCZAKOWE KULE NADZIEWANE SEREM I BOCZKIEM

  Nie macie pomysłu na obiad? Pierś kurczaka to mięso,z którego możemy tworzyć przeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci.
Składniki:
  •  6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 30 dag startego sera żółtego
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2-3 jajka
  • mąka pszenna,bułka tarta
  • sól,pieprz
Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę,stopić,wystudzić.Dodać starty ser,doprawić do smaku.Na każdy plaster nałożyć farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC.
 Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę lub wg własnego pomysłu.Możemy kombinować do woli tworząc nowe kształty,pyszne farsze...w ten sposób mamy ciągle nowe dania.

wtorek, 12 stycznia 2016

GWIAZDKI ŚNIEGOWE

  Mamy karnawał a ja od świąt nic słodkiego nie wyczarowałam w kuchni.Czekałam aż mój mąż zacznie się buntować..no i stało się...trzeba trochę załagodzić jego zachcianki.Zaczynam od powrotu do własnego dzieciństwa i pięknych wspomnień.Pamiętam jak dziś gdy robiłam takie gwiazdki z mamą.Są bardzo smaczne,coś podobnego do faworków...warto spróbować
Składniki:
  •  35 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • ćwierć szklanki gęstej śmietany 18% 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać,wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać masło,posiekać je nożem.Żółtka i całe jajka rozkłócić i utrzeć z cukrem pudrem,dodać śmietanę- dodać do mąki i starannie zagnieść ciasto...jeśli trzeba dosypać trochę mąki...następnie odłożyć do lodówki na ok 1h.Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wycinać foremką gwiazdki.
W Rondlu rozgrzać dobrze olej,smażyć gwiazdki na złoty kolor(jak faworki) uważając by zbytnio tłuszcz się nie palił.Gotowe wyjąć na papierowy ręcznik,gdy ostygną posypać cukrem pudrem(może być wymieszany z cukrem waniliowym).

Zachęcam do wypróbowania tych pysznych śniegowych gwiazdek bo naprawdę warto.
Smacznego!

poniedziałek, 11 stycznia 2016

KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ

  Pyszne i chrupiące krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam.
Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 3-4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone.
Farsz mięsno - kapuściany
  •  500-600g mięsa ugotowanego
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • oliwa dobrej jakości lub rosół
Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni by nabrało nowego,lepszego smaku i dopiero w takiej postaci go mielę.Cebulkę kroję w drobną kostkę i również rumienie na patelni.Kiszoną kapustę należy podgotować ok  30 min,gdy ostygnie również zmielić w maszynce.Jeśli lubicie więcej kapusty kiszonej w krokietach to dajcie jej znacznie więcej niż ja..po zmieleniu wychodzi jej bardzo mało.Wszystkie przygotowane składniki ze sobą łączę,dodaję jajka,przyprawy oraz wlewam rosół lub oliwę..stopniowo..chodzi o to by farsz nie był suchy.Na każdy naleśnik nałożyć gruby pasek farszu,złożyć boki i zwinąć w krokieta.Tak przygotowane obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu...na dość małym ogniu by były chrupiące i złote.
Wiem,wiem..ktoś powie,że przesadziłam..po co zdjęcia krokietów w trakcie składania...a no pomyślałam sobie,ze jeśli chodź jedna osoba nie będzie potrafiła złożyć a bardzo by chciała się nauczyć...Mam nadzieję,ze komuś się przyda :}

piątek, 8 stycznia 2016

Surówka z kiszonej kapusty

  Zimowa pora to czas naszej ulubionej surówki.Właściwie nie możemy się bez niej obejść i dwa razy w tygodniu musi być.Wiem,że znana,ale czy może jej zabraknąć na moim blogu? Z pewnością nie.Przecież to bomba witaminowa i wspaniały dodatek do wielu dań:ryby,krokiety,tłuste mięsa itd,itp
  Zapraszam więc po moją wersję surówki
 Składniki:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula (u mnie akurat czerwona)
  • sól,pieprz
  • ok 1 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki,ewent kminek
  • 3-4 łyżki oliwy
 Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać wg uznania.Marchewkę obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę posiekać w drobną kostkę,natkę również.
Do salaterki przełożyć wszystkie składniki,dodać sól,pieprz,cukier i oliwę - dokładnie wymieszać.By wzbogacić jej smak czasami dodaję jeszcze kminek.



KARP SMAŻONY

  Przepis na smażonego karpia miał się pojawić jeszcze przed świętami,ewentualnie zaraz po nich.Niestety,natłok obowiązków spowodował,że biedne rybki nie doczekały się sesji fotograficznej. Nic jednak straconego.Karpik to moja ulubiona rybka więc pojawia się na talerzu gdy tylko jest ku temu okazja.Odkąd pamiętam mój tatuś zawsze przyrządzał rybkę w ten sposób,jest bardzo bardzo smaczna i nic a nic nie czuć jej mułem.Mój mąż właśnie dzięki Nam przekonał się do karpia.To właśnie On filetuje rybkę i ściąga z niej skórę...to podstawa by karp był smaczny.
Składniki:
  •  karp
  • sok z cytryny
  • cebula
  • sól,pieprz
  • jajka i bułka tarta lub mąka
 Rybkę należy starannie umyć i osuszyć.Doprawić solą i pieprzem a następnie obficie skropić sokiem z cytryny.cebulę obrać i pokroić w dosyć grube plasterki.Dno miski lub naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulą,na cebulę wyłożyć przyprawionego karpia,znowu cebulkę,karpia i tak dotąd aż skończy się nam ryba.Górę oczywiście wyłożyć cebulą.
Tak przygotowaną rybkę odstawiam na dzień czy dwa dni przed spożyciem,przed Wigilią,trzymam w chłodnym miejscu lub w lodówce pod przykryciem. W dniu smażenia należy oczyścić ją z cebuli,panierować i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
tutaj jeszcze japoniec usmażony i przyprawiony w ten sam sposób.Mimo,że rybka ma pełno ości i zazwyczaj mała to warto poczuć jej smak...uwielbiamy ją

czwartek, 7 stycznia 2016

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

  Lubicie sałatki? Jeśli tak to spróbujcie mojej.Jest pożywna więc sprawdzi się jako obiad czy śniadanie,doskonała również na wszelkie imprezki.
Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 10-15 dag żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • ok 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól,pieprz
Marchewkę obrać i ugotować,pierś z kurczaka również.Jabłka,ananasy,ugotowaną marchew i mięso pokroić w kostkę.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymieszać,dodać kukurydzę,majonez i śmietanę,doprawić solą i pieprzem.

wtorek, 5 stycznia 2016

CZOSNKOWE RWAŃCE

   Małe,pyszne czosnkowe bułeczki to coś czego Nam było trzeba w te mroźne dni.Zapach jaki unosił się w domu..Przekonajcie się sami.Najlepiej smakują lekko ciepłe i takie też Wam przedstawiam na zdjęciach
Składniki na ok 10-12 szt:
  • 2 1/2szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki masła + 4 -5 łyżek masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
3 łyżki masła stopić i odstawić do ostudzenia.Do miski wsypać mąkę,drożdże,sól,cukier i wymieszać.Powoli,cały czas mieszając ,wlewać masło i wodę.Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.Utrzeć z 4-5 łyżkami masła na gładką masę,doprawić solą i pieprzem.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolicę i jeszcze raz je zagnieść.Podzielić na 10 lub 12 placuszków,na każdy z nich kłaść po łyżeczce czosnkowego masła i formować z nich bułeczki.Gotowe bułeczki ciasno układać,jedna obok drugiej,w natłuszczonej formie do pieczenia lub wyłożonej papierem.Piec w nagrzanym piekarniku do 190stC aż bułeczki się zarumienią.U mnie to trwało ok 40 min.Czas uzależniony od piekarnika.




poniedziałek, 4 stycznia 2016

SCHAB POD PIERZYNKĄ Z MAJONEZU I SERA ŻÓŁTEGO

  Znudził się Wam tradycyjny kotlet schabowy? Może poszukujecie czegoś innego? Ten przepis jest właśnie dla Was.


Składniki:
  •  schab b/k w plastrach 4 sztuki
  • 2 duże cebule
  • majonez
  • ser żółty
  • sól,pieprz
 Kotlety schabowe myjemy,nie rozbijamy,przyprawiamy solą i pieprzem.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojoną w talarki cebulę,na nią kładziemy przyprawiony schab i smarujemy majonezem całą powierzchnię mięsa.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stC,zapiekamy,aż majonez się zarumieni ok 40 min.Po tym czasie posypujemy żółtym serem i ponownie zapiekamy do rozpuszczenia sera.
  Danie kaloryczne? Owszem,z pewnością nie należy do dietetycznych...ale bez przesady.Czy takie obiady są codziennie? Pewnie,że nie.Sama odkopałam ten przepis,zjadłam ze smakiem i żyję.Uważam,że jedzenie wszystkiego z umiarem nie szkodzi..