Dziś u mnie przepis na pyszne zrazy z karkówki . Owszem, dość pracochłonne,ale smak wszystko rekompensuje .
Składniki :
- 6 kotletów z karkówki
- ok 400 g łopatki wieprzowej
- 1/2 czerwonej papryki
- mały słoiczek marynowanych pieczarek
- cebula
- jajko
- kajzerka
- sól,pieprz
- musztarda, majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Mięso z łopatki zmielić. Kajzerkę namoczyć.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pieczarki osączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę razem z cebulą,dodać do zmielonego mięsa, odciśniętą kajzerkę. Wbić jajko,przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić przez folię. Posypać solą,pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą i posypać majerankiem. Na plastry karkówki położyć przyprawione mięso z warzywami,założyć boki do środka i ciasno zwinąć w roladki. Związać sznurkiem bądź spiąć wykałaczkami.
Obsmażyć na smalcu.
Roladki zalać wodą bądź rosołem ,tak by były one całkowicie przykryte. Dodać liść laurowy,ziele angielskie . Dusić pod przykryciem ,aż mięsko będzie miękkie tj ok 1,5 godz. Pod koniec roladki wyjąć, ściągnąć sznurek, sos zagęścić mąką i doprawić czosnkiem oraz solą,pieprzem i roztartym majerankiem. Gotować kilka minut z roladkami.
Podawać można z kaszą gryczaną bądź kluskami śląskimi .