Ciasto jasne:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 15 dag cukru
- 20 dag orzechów włoskich krojonych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 15 dag cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki soku z cytryny
Krem:
- 1 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 żółtek ( pozostałych z ciast)
- 15 łyżek cukru
- 50 dag masła
- 25 dag margaryny ( u mnie masło)
- 1 galaretka wiśniowa
- puszka ananasów
- puszka brzoskwiń
- mały słoik drylowanych wiśni w syropie
1/2 l mleka zagotować z cukrem.W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka.Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć masło,dodając przestudzony budyń.
Krem podzielić na 4 części: 3 równe i jedna część większa na posmarowanie góry i boków tortu.
Do jednej części masy dodać pokrojone brzoskwinie,do drugiej ananasy,do trzeciej części tężejącą galaretkę oraz odsączone wiśnie.
Przełożenie tortu:
Ciasto jasne + krem z brzoskwiniami + ciasto orzechowe + krem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne
Wierzch i boki tortu posmarować białym kremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania.
U mnie były to żywe róże w białku i cukrze.Boki tortu obsypałam czekoladą startą na tarce do warzyw.
Przygotowanie żywych kwiatów
Jest to naprawdę łatwy sposób dekoracji tortu a efekt rewelacyjny,z pewnością zaskoczy gości.
Do przygotowania potrzebujemy tylko białko jajka,cukier,pędzelek i jakieś żywe kwiaty.
Białko roztrzepać,bez ubijania piany. Kwiaty poucinać z około 1-2 cm łodyżką.
Używając pędzelka każdego kwiatka należy posmarować dokładnie białkiem,nie zapominać o łodygach,w szczególności miejscu cięcia - zabezpieczy to przed wysychaniem.
Następnie delikatnie posypać cukrem,nadmiar delikatnie strzepnąć - gotowe kwiaty odkładać na papier.
Kwiaty najlepiej przygotować dzień wcześniej,zachowują świeżość nawet do 2-3 dni.
Przed podaniem tortu udekorować go kwiatami.
Każdy blat tortu nasączyłam bardzo dokładnie i obficie ponczem,który zrobiłam z herbaty z cukrem,cytryną i spirytusem - tort dzięki temu ma wyrazisty smak,nie jest zbyt słodki.To jest właśnie sekret dobrego tortu - duża ilość spirytusu,mocno nasączony tort.
bardzo elegancki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :}
UsuńPiękny tort :) Nie wiedziałam, że taki sposób się przygotowuje tort z żywymi kwiatami
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😍 cieszę się,z mojego bloga można dowiedzieć się czegoś nowego 😀
Usuń