poniedziałek, 18 września 2017

TORT OWOCOWY

     Ostatnio na blogu słodko,ale czasami tak być musi - w końcu jak jest okazja tort musi być. Wykonałam go na 40 rocznicę ślubu rodziców.Polecam ten przepis z czystym sumieniem.Wychodzi wysoki,bardzo smaczny,nieprzesłodzony. Udekorowałam go żywymi różami w białku i cukrze - wszyscy byli zachwyceni a tort miał nawet swoją sesję fotograficzną.
   


Ciasto jasne:
  •  4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek.dalej ubijać,dodać cukier,po 1 żółtku,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na tortownicę i piec ok 25-30 min 1 180st.C.

 Ciasto kakaowe:
  •  4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Postępować jak w przepisie  na ciasto jasne.

Ciasto orzechowe:
  •  5 białek
  • 15 dag cukru
  • 20 dag orzechów włoskich krojonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Ubić pianę z białek,stopniowo dodawać orzechy wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na blaszkę i piec ok 30 min w 170st.C.
  
Ciasto kokosowe:
  •  5 białek
  • 15 dag cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
 Ubić pianę z białek,dodać cukier.Potem wmieszać delikatnie resztę składników,wyłożyć na tortownicę i piec ok 20 min w 180st.C.

 Krem:
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 żółtek ( pozostałych z ciast)
  • 15 łyżek cukru
  • 50 dag masła
  • 25 dag margaryny ( u mnie masło)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń
  • mały słoik drylowanych wiśni w syropie
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Z owoców odlać syrop,ananasy i brzoskwinie pokroić w kostkę.
1/2 l mleka zagotować  z cukrem.W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka.Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć masło,dodając przestudzony budyń.
Krem podzielić na 4 części: 3 równe i jedna część większa na posmarowanie góry i boków tortu.
Do jednej części masy dodać pokrojone brzoskwinie,do drugiej ananasy,do trzeciej części tężejącą galaretkę oraz odsączone wiśnie.

Przełożenie tortu:

Ciasto jasne + krem z brzoskwiniami + ciasto orzechowe + krem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne

 Wierzch i  boki tortu posmarować białym kremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania.
U mnie były to żywe róże w białku i cukrze.Boki tortu obsypałam czekoladą startą na tarce do warzyw.

Przygotowanie żywych kwiatów

 Jest to naprawdę łatwy sposób dekoracji tortu a efekt rewelacyjny,z pewnością zaskoczy gości.
Do przygotowania potrzebujemy tylko białko jajka,cukier,pędzelek i jakieś żywe kwiaty.
Białko roztrzepać,bez ubijania piany. Kwiaty poucinać z około 1-2 cm łodyżką.
Używając pędzelka każdego kwiatka należy posmarować dokładnie białkiem,nie zapominać o łodygach,w szczególności miejscu cięcia - zabezpieczy to przed wysychaniem.
Następnie delikatnie posypać cukrem,nadmiar delikatnie strzepnąć - gotowe kwiaty odkładać na papier.
Kwiaty najlepiej przygotować dzień wcześniej,zachowują świeżość nawet do 2-3 dni.
Przed podaniem tortu udekorować go kwiatami.







Każdy blat tortu nasączyłam bardzo dokładnie i obficie ponczem,który zrobiłam z herbaty z cukrem,cytryną i spirytusem - tort dzięki temu ma wyrazisty smak,nie jest zbyt słodki.To jest właśnie sekret dobrego tortu - duża ilość spirytusu,mocno nasączony tort.

4 komentarze:

  1. Piękny tort :) Nie wiedziałam, że taki sposób się przygotowuje tort z żywymi kwiatami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 😍 cieszę się,z mojego bloga można dowiedzieć się czegoś nowego 😀

      Usuń