środa, 29 lipca 2015

FASZEROWANE OGÓRKI

  Uwielbiam zaskakiwać moich gości nowymi potrawami.Uwielbiam gdy na talerzu z moimi przystawkami jest kolorowo.Takie ogóreczki z pewnością cieszą oko i podniebienie.

Składniki:
  •  2 długie grubsze ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 5 dag żółtego sera 
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól,pieprz
Ogórki wyszorować,obrać lub pozostawić ze skórką.Pokroić w słupki  długości ok.10 cm,a następnie każdy z nich pośrodku ściąć ukośnie.Powstałe wieżyczki ostrożnie wydrążyć łyżeczką,pozostawiając dno i ścianki.
Rzodkiewki oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ser żółty również zetrzeć na małych oczkach.Szczypiorek opłukać starannie i drobno posiekać.
W misce połączyć starte rzodkiewki,żółty ser i szczypiorek.Dodać majonez,doprawić do smaku solą i piperzem i starannie wymieszać.Taki farsz nałożyć do wydrążonych ogórków.Udekorować szczypiorkiem.
Podawać po schłodzeniu.

  Mój farsz mimo mocnego schodzenia nie wytrzymał upałów i troszczeszkę spłynął  Goście jednak byli zachwyceni a ogóreczki szybko się skończyły.

poniedziałek, 27 lipca 2015

OGÓRKOWE KORECZKI

Ogórkowe koreczki to doskonały sposób na przystawkę.Budzi zachwyt wśród gości i szybko znika ze stołu.Na letnie przyjęcie przy grillu doskonałe.
Składniki:
  •  2 długie ogórki sałatkowe
  • 10 dag sera sałatkowego np feta z ziołami
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków rzymskich lub normalnych (pokrojone niewielkie kawałki)
  • sól,pieprz
  • świeże zioła,kiełki ( u mnie listki bazylii)
Ogórki wyszorować,obrać.Jeśli macie swoje,niepryskane polecam zostawić ze skórką lub obrać częściowo tzn można utworzyć ozdobne paski). U mnie ogórki dopiero się zaczynają,więc te kupne wolałam obrać.
Każdy ogórek pokroić na 6 kawałków.Ostrym nożem z czubkiem wydrążyć środki,by powstały koreczki. Ser sałatkowy osączyć, przełożyć do naczynia i zmiksować lub utrzeć na gładką masę razem ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Pastę doprawić solą i pieprzem.
Pomidorki rzymskie dobrze umyć i wysuszyć,przekroić na dwie części.Jeśli używamy dużego pomidora pokroić go na niewielkie kawałki.Ogórkowe koreczki napełnić serową pastą.Na wierzchu porozkładaj połówki pomidorów.Oprószyć je solą,pieprzem i udekorować listkami bazylii lub dowolnymi kiełkami.

Podawać należy mocno schłodzone.
Smacznego!

TĘCZOWE BABECZKI

  Upały ostatnio nie odpuszczały,nie chciało się korzystać z piekarnika.Postanowiłam,że zrobię coś szybkiego ale dobrego.W domu pełno galaretek,które trzeba wykorzystać.Hmm,ptasie mleczko będzie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.Pyszne,orzeźwiające,niezbyt słodkie- po prostu lekki deser.

Składniki:
  • 3 galaretki,każda innego koloru(u mnie niebieska,czerwona i żółta)
  • 1/2 l mleka skondensowanego niesłodzonego
  • owoce do dekoracji
Galaretki rozpuścić w trzech osobnych naczyniach.Zalać każdą z nich w szklance gorącej wody,a następnie odstawić do przestudzenia.Dobrze schłodzone mleko skondensowane przelać do dużego i   głębokiego naczynia.Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijać je na piankę.
Foremki w kształcie babek(ewentualnie do muffinek,zwykłe salaterki) wysmarować masłem.Odstawić do lodówki,aby masło zastygło na ściankach.Ubite mleko podzielić na 3 części.Do każdej części dodać 1 galaretkę,dokładnie połączyć.Wyjąć foremki,rozlać do nich jednego koloru piankę,u mnie niebieska,odstawić do stężenia.Po paru minutach na stężałą piankę wylać następną,innego koloru(u mnie żółta). Gdy pianka stężeje wylać ostatnią z nich- u mnie czerwona.Odstawić do zastygnięcia na 2-3 godziny,wyjąć z foremek,obłożyć owocami.


czwartek, 23 lipca 2015

MAŁA WIELKA RADOŚĆ

Łączna liczba wyświetleń

Sparkline 10,023

Moja liczba wyświetleń po 5 miesiącach  prowadzenia bloga.Wiem,że nie jest to wielki wyczyn,mój blog też nie jest doskonały.Radość jednak jest bo ktoś chce tutaj zaglądać,korzysta z moich przepisów.Zapraszam do komentowania a radość będzie jeszcze większa.To dzięki Wam osiągnęłam taki wynik,bardzo serdecznie Wam dziękuję.


środa, 22 lipca 2015

SKRZYDEŁKA a la KFC

  Pyszne,chrupiące skrzydełka,które możemy przygotować na obiad dla całej rodziny,na spotkanie z przyjaciółmi.Zadowolenie gwarantowane.W związku z tym,że dalej mamy u siebie siostrzenicę i siostrzeńca szaleję w kuchni,spełniam ich zachcianki .Chcieli skrzydełka Hot wings więc mają.Przepis dobrze już znany,pojawia się na większości blogów.Nic nowego,ale skoro już je przygotowałam to nie może zabraknąć go ma moim blogu.

Składniki:
  •  1,5 kg skrzydełek
  • główka czosnku,
  • łyżeczka soli
  • papryka ostra lub słodka
  • chilli
  • opcjonalnie trochę przyprawy do skrzydełek(ognista)
 Ciasto naleśnikowe:
  • 3 średnie jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ostrej papryki lub chilli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu zwykłego lub cayenne
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
 Dodatkowo:
  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • ok 1,5 l do 2 oleju 
 Skrzydełka dokładnie oczyścić i umyć.Wysuszyć.Ostrym nożem odcinamy najpierw lotkę,potem dzielimy na dwie części.Lotka nie będzie nam potrzebna,należy ją odłożyć.Tak pokrojone  wrzucamy do miski.Wyciśnięty czosnek mieszamy z solą i dokładnie smarujemy wszystkie skrzydełka,następnie posypujemy papryką,chilli i przyprawą do skrzydełek.Całość dokładnie mieszamy,przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki.Skrzydełka przyprawiamy wg swojego smaku.Jeśli robimy dla dzieci używamy słodkiej i ostrej papryki.Jeśli chcemy bardzo pikantne dajemy tylko chilli i ostrą paprykę.Tutaj wszystko zależy od Nas.

Następnego dnia tuż przed smażeniem robimy ciasto naleśnikowe.Jajka,mleko i przyprawy krótko miksujemy,dosypujemy mąkę dalej miksując,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Ciasto musi być dobrze napowietrzone i mieć konsystencję gęstej śmietany.
Tak zrobioną miksturę wlać do miski ze skrzydełkami i dobrze wymieszać by były dokładnie obtoczone.Do wysokiego naczynia,najlepiej plastikowego wsypać wymieszane mąki:kukurydzianą i pszenną - pomagając sobie szczypcami wkładać kawałki skrzydełek obtoczonych w cieście(4 kawałki na raz),zamknąć pojemnik i potrząsać delikatnie pojemnikiem by mąka odsypała mięso.Nie należy strząsać nadmiaru mąki,musi być porządnie przyklejona.
Smażymy na głębokim,dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor ok 10-15 min.Trzeba pilnować by ogień nie był zbyt słaby bo skrzydełka nasiąkną tłuszczem,zbyt mocny ogień spali na wierzchu a w środku mięso nie będzie dobrze usmażone.
Usmażone skrzydełka wyłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Gotowe można trzymać w piekarniku nagrzanym do 100stC by nie wystygły.W ten sposób wszystkie skrzydełka będą równomiernie ciepłe.




poniedziałek, 20 lipca 2015

WIŚNIE W SYROPIE

  Wspaniały przepis na wiśnie w syropie.Wersja bez spirytusu,dla dzieci.Zarówno do ciast,deserów ale też zamiast kompotu.Zatrzymuje smak lata,zapach oraz kolor.Są bardziej jędrne,po prostu pyszne.Nie może ich zabraknąć w naszej spiżarni.


Składniki:
  •  5kg wiśni 
  • ok 2 kg cukru
  • dodatkowo1 kg cukru na każdy 1 litr powstałego soku z wiśni
 Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok(ok 4 godzin albo na całą noc).
Powstały sok odcedzamy,wiśnie wsadzamy do dużego garnka.Do odcedzonego soku dodajemy cukier,w proporcji 1 litr powstałego soku- 1 kg cukru i zagotowujemy.Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godzin.Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do słoików,zalewamy sokiem i pasteryzujemy ok 10 min.

niedziela, 19 lipca 2015

CIASTO CZEKOLADOWE

  Kolejny przepis i kolejne ciasto.Tym razem bez owoców,takie mało sezonowe.Musi takie być bo mamy u siebie siostrzenicę a Ona uwielbia wszystko co czekoladowe a ja uwielbiam sprawiać przyjemność.
Ciasto jest pyszne,wilgotne,nie potrzebuje już dodatkowego nasączania.Masa z nutelli to już w ogóle to co powoduje,że ciasto to taki torcik.

Ciasto:
  •  3/4 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1;5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1;5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę,olej,kakao i 1/2 szklanki cukru zagotować,wystudzić.Ubić pianę z białek,dodać resztę cukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce ok 40 min w 180stC.

 Masa:
  •  1 serek mascarpone
  • nutella
Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą.Dekorujemy według uznania.

  Wierzch ciasta posmarowałam niewielką ilością masy i posypałam gorzką czekoladą startą na grubych oczkach.Z powodzeniem możemy podwoić ilość składników i zrobić pyszny czekoladowy torcik.

piątek, 17 lipca 2015

SERNIK Z WIŚNIAMI

  Cały tydzień walczę z wiśniami.Jak nie dżem to wiśnie w syropie,w spirytusie....Postanowiłam więc,że zrobię jeszcze ciasto.Hm,tylko jakie?Sernik?Tak,to jest to,już od dawna jakoś za mną chodził....Sam sernik nie bardzo do mnie przemawia,ale taki z pysznymi wiśniami,galaretką.Same delicje.

Składniki:
  •  1,5kg tłustego sera 3- krotnie zmielonego
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej,słodkiej kremówki i budyniu waniliowego
  • 30dag wiśni bez pestek
  • galaretka wiśniowa
Żółtka,cukier,masło utrzeć na puch.Następnie dodawać stopniowo ser,śmietanę,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek i 1/2 wiśni.Wyłożyć ciasto do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 60 min w temperaturze 180stC.Zostawić do ostygnięcia w piekarniku,lekko uchylając drzwiczki.
Galaretkę przygotować w szklance wody,dodać lekko roztarte owoce,ostudzić.Wierzch zimnego sernika posmarować galaretką.
Serniczek wyszedł bardzo pyszny,naprawdę serdecznie polecam.Jeśli chcecie wysoki to można zrobić w mniejszej blaszce.Myślę jednak,że w takiej wersji naprawdę wystarczy.

środa, 15 lipca 2015

CUKINIA KONSERWOWA A LA ANANAS

  Cukinia na słodko bardzo przypomina w smaku ananasa.Doskonale sprawdza się zarówno w deserach jak również w wszelkiego rodzaju ciastach,szczególnie tych z bakaliami.kto jeszcze nie zna tego przepisu warto skorzystać i zrobić parę słoiczków na zimę.U mnie na razie wyszły 4 słoiczki,ale myślę,ze to nie koniec.

Składniki:
  • 3kg cukinii
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego
  • 1kg cukru
  • cukier waniliowy
Cukinie pokroić w drobną kostkę.Do wody dać kwasek cytrynowy i zagotować.Taką wodą zalać cukinie i ostawić pod przykryciem na jeden dzień.Następnie odcedzić,dodać cukier waniliowy i zwykły cukier,gotować aż zrobi się syrop.Cukinie włożyć do słoika i zalać tym syropem.Pasteryzować ok 15-20 min.


poniedziałek, 13 lipca 2015

WIŚNIE W SPIRYTUSIE

  Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców,zaraz po truskawkach.Uwielbiam ich smak w ciastach,gdyż przełamują jego słodycz.Takie wiśnie w spirytusie można wykorzystać do tortów,ciast,przeróżnych deserów oraz do lodów.Ile bym nie zrobiła takich wiśni,wszystkie znikają.Serdecznie zapraszam do ich  zrobienia bo to najlepszy przepis,od lat już robiony.


Składniki:
  • spirytus
  • wiśnie
  • cukier
Wiśnie zalać spirytusem.Spirytusu tyle by pokryły wiśnie(jak widać mi jeszcze zabrakło spirytusu więc trzeba dokupić)Zamknąć szczelnie w słoiku,zostawić w ciemnym miejscu na 6 tygodni,co jakiś czas wstrząsając.Po tym czasie zlać spirytus,wiśnie wypestkować i zasypać cukrem na 4 tygodnie.Po miesiącu zlać sok z wiśni i połączyć go ze spirytusem z pierwszego zlewu.Wiśnie ponownie zalać alkoholem.

 Polecam Wam ten przepis gdyż powstaje wspaniała nalewka,którą możemy też wykorzystać do nasączania tortów.Wiśnie są przepyszne,mocno nasączone i bardzo jędrne.Jest tylko jeden minus- szybko znikają.
Rok temu zrobiłam w tym samym słoju i już niestety nie ma.

piątek, 10 lipca 2015

OWOCOWY RAJ

  Pogoda za oknem przestała Nas rozpieszczać,ale mam propozycję ciasta,które z pewnością Wam przypadnie do gustu i zasmakuje.Prawdziwy raj dla podniebienia.Owoce i masa śmietankowa,czego chcieć więcej.Ciasto nie jest zbyt słodkie,lekko kwaskowe,istna rozkosz.
Upiec biszkopt z 6 jaj

Ciasto II:
  •  30 dag mąki
  •  5 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Jaja utrzeć z cukrem,połączyć z roztopioną margaryną,dodać mleko z rozpuszczonym amoniakiem. Wymieszać i pozostawić na noc w lodówce.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto.Upiec 2 placki ok 15-20 min  w 160stC.

 Masa śmietankowa:
  •  1 l śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • galaretka o smaku owoców leśnych
  • 1/2 l malin
  • 1/2 l jagód lub borówek
  • 1/2 l czerwonych porzeczek
 Dodatek:
  •  2 galaretki o smaku owoców leśnych lub kakao do posypania
 Śmietanę ubić,dodając cukier oraz zimną,rozpuszczoną wcześniej galaretkę w 3/4 szklanki wody.
Masę podzielić na 3 części:do jednej dodać maliny,do drugiej jagody lub borówki a do trzeciej porzeczki.

Złożenie ciasta:
Biszkopt- masa śmietankowa z malinami-ciasto II- masa śmietankowa z borówkami- ciasto II- masa śmietankowa z porzeczkami- wierzch zalać tężejącymi galaretkami lub posypać kakao



środa, 8 lipca 2015

PLACUSZKI Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I KOPERKIEM

  Rewelacyjny sposób na danie obiadowe z piersi kurczaka.Szybkie,smaczne i niedrogie.U mnie kotleciki zjedzone bez dodatków,ale można je podać z surówką i ziemniaczkami lub ryżem.Tutaj możemy kombinować dowolnie.Kombinować możemy również z placuszkami do których możemy dodać inne składniki.Myślę,że inne propozycje również Wam kiedyś przedstawię.


Składniki:
  •  podwójna pierś z kurczaka
  • kulka mozzarelli
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 jajka
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • czosnek,pieprz,papryka słodka,dowolna przyprawa do kurczaka
  • koperek
Mięso umyć,osuszyć,pokroić w drobną kosteczkę(im drobniej tym większa pewność,że placuszki nie będą się rozwalały).Cebulę drobno posiekać,mozzarellę w kosteczkę.Koperek opłukać,posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do miski,dodać mąkę ziemniaczaną,żółtka,dowolne przyprawy,3 ząbki czosnku,olej i koperek.Dokładnie wymieszać.Na końcu wmieszać ubitą pianę z białek.Odstawić na ok 15 min.
Na patelni rozgrzać olej,łyżką nakładać porcje masy i smażyć na złoto.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


poniedziałek, 6 lipca 2015

GYROS Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

  Upały Nas nie opuszczają,nie koniecznie chce się gotować,stać długo w kuchni.Przekonam Was jednak,ze przygotowanie smacznego i pożywnego posiłku nie zajmuje dużo czasu.Naprawdę warto!


Składniki:
  •  ok 500g fasolki szparagowej
  • 2 duże pomidory lub pomidory koktajlowe
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • sól,pieprz,czosnek
Pierś z kurczaka lekko rozbić,przyprawić 2 ząbkami czosnku,solą,pieprzem i przyprawą do gyrosa.Najlepiej zrobić to rano,ale jeśli nie mamy czasu nie szkodzi.Rozgrzać patelnię,najlepiej grillową i smażyć na niej mięso ok 5 min z każdej strony.
Fasolkę szparagową umyć,oczyścić i pokroić na szerokie paski(niekoniecznie).Blanszować ok 4 min we wrzącej,osolonej wodzie.Odcedzić.Gdy mięso jest usmażone na tą patelnię wrzucić fasolkę,wycisnąć 1-2 ząbki czosnku,przyprawić niewielką ilością przyprawy do gyrosa,wymieszać i chwilę podsmażyć.
Pomidorki pokroić w większe kawałki,dodać pokrojone usmażone mięsko oraz fasolkę szparagową.Całość dokładnie wymieszać,ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Do tego dania pasują również frytki.

sobota, 4 lipca 2015

CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ

    Ciasto,które chyba każdy zna i uwielbia.Sama wracam do niego często i piekę z owocami sezonowymi.


Składniki na kruche ciasto:
  •  2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
Margarynę posiekać w kosteczkę,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody.Podzielić na dwie części: 60% i 40 %,zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej.
Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  •  szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru.
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Dodatkowo:
  •   ok 500g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do posypania
Gdy upieczony spód ostygnie,możemy zacząć ubijać białka,bardzo dokładnie,na sztywno.Gdy białka są ubite dodajemy stopniowo,po jednej łyżce cukier,cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy budyń,również powolutku,cały czas miksując.Na końcu wlewać powolutku strużką olej,do całkowitego połączenia.

Na podpieczony spód wyłożyć ubitą piankę.Wyrównać,na nią dać truskawki,przekrojone na pół,dosyć gęsto.Truskawki delikatnie wepchnąć w piankę.
Na wierzch zetrzeć mniejszą część zmrożonego ciasta i upiec w 190stC ok 40 min.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.


czwartek, 2 lipca 2015

SAŁATKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ

  Chciałam się podzielić z Wami tą pyszną sałatką,gdyż sama nazwa wskazuje,że jest na każdą okazję.Na obiad,na wczesną kolację.Bardzo szybko się ją przygotowuje,w takie upale dni doskonała.Można wykorzystać karkówkę z grilla zarówno wtedy gdy po imprezie nam zostało trochę mięsiwa jak i upiec na patelni grillowej bez tłuszczu.


Składniki na 4 osoby:
  •  4 kawałki karkówki wieprzowej na kotlety
  • 2 główki sałaty zielonej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 duże pomidory
  • 2  długie zielone ogórki lub 4 gruntowe
  • mała puszka kukurydzy
  • oliwa,sól,pieprz
Kotlety z karkówki rozbić,posolić,natrzeć czosnkiem,popieprzyć,posypać dowolną przyprawą do karkówki.Najlepiej zrobić to wcześniej.Piec na patelni bez tłuszczu,najlepiej na grillowej lub na grillu.
Przygotować 4 płytkie talerze.Na każdy nałożyć po 1/2 główki umytej sałaty,lekko rozdrobnionej,jeden pomidor podzielony na 6 lub 8 cząstek,1/2 długiego ogórka lub jeden gruntowy(jeśli mamy swoje możemy tylko umyć i pokroić razem ze skórką) w większą kostkę.Posypać kukurydzą,przykryć cienkimi plastrami cebuli,posolić,popieprzyć i skropić lekko oliwą.Gorące mięso położyć na przygotowanych porcjach sałatki.
Można podawać z chrupkim pieczywem.