Pyszne,chrupiące skrzydełka,które możemy przygotować na obiad dla całej rodziny,na spotkanie z przyjaciółmi.Zadowolenie gwarantowane.W związku z tym,że dalej mamy u siebie siostrzenicę i siostrzeńca szaleję w kuchni,spełniam ich zachcianki .Chcieli skrzydełka Hot wings więc mają.Przepis dobrze już znany,pojawia się na większości blogów.Nic nowego,ale skoro już je przygotowałam to nie może zabraknąć go ma moim blogu.
Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek
- główka czosnku,
- łyżeczka soli
- papryka ostra lub słodka
- chilli
- opcjonalnie trochę przyprawy do skrzydełek(ognista)
Ciasto naleśnikowe:
- 3 średnie jajka
- łyżeczka soli
- łyżeczka ostrej papryki lub chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu zwykłego lub cayenne
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- ok 1,5 l do 2 oleju
Skrzydełka dokładnie oczyścić i umyć.Wysuszyć.Ostrym nożem odcinamy najpierw lotkę,potem dzielimy na dwie części.Lotka nie będzie nam potrzebna,należy ją odłożyć.Tak pokrojone wrzucamy do miski.Wyciśnięty czosnek mieszamy z solą i dokładnie smarujemy wszystkie skrzydełka,następnie posypujemy papryką,chilli i przyprawą do skrzydełek.Całość dokładnie mieszamy,przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki.Skrzydełka przyprawiamy wg swojego smaku.Jeśli robimy dla dzieci używamy słodkiej i ostrej papryki.Jeśli chcemy bardzo pikantne dajemy tylko chilli i ostrą paprykę.Tutaj wszystko zależy od Nas.
Następnego dnia tuż przed smażeniem robimy ciasto naleśnikowe.Jajka,mleko i przyprawy krótko miksujemy,dosypujemy mąkę dalej miksując,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Ciasto musi być dobrze napowietrzone i mieć konsystencję gęstej śmietany.
Tak zrobioną miksturę wlać do miski ze skrzydełkami i dobrze wymieszać by były dokładnie obtoczone.Do wysokiego naczynia,najlepiej plastikowego wsypać wymieszane mąki:kukurydzianą i pszenną - pomagając sobie szczypcami wkładać kawałki skrzydełek obtoczonych w cieście(4 kawałki na raz),zamknąć pojemnik i potrząsać delikatnie pojemnikiem by mąka odsypała mięso.Nie należy strząsać nadmiaru mąki,musi być porządnie przyklejona.
Smażymy na głębokim,dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor ok 10-15 min.Trzeba pilnować by ogień nie był zbyt słaby bo skrzydełka nasiąkną tłuszczem,zbyt mocny ogień spali na wierzchu a w środku mięso nie będzie dobrze usmażone.
Usmażone skrzydełka wyłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Gotowe można trzymać w piekarniku nagrzanym do 100stC by nie wystygły.W ten sposób wszystkie skrzydełka będą równomiernie ciepłe.