sobota, 3 listopada 2018

SERNIK Z JABŁKAMI

    Jak nie piekłam ciast to nie piekłam - teraz nadrabiam. W ostatnich dniach sporo gości przewija się przez Nasz dom więc trzeba mieć pysznego do kawki.Sernik to strzał w dziesiątkę - pyszny,wilgotny i mocno uzależniający. Polecam.


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka 
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Zarobić kruche ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy ( 20 x 30 cm ) , drugą włożyć do zamrażalki. 

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 6 jajek
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru 
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 5 - 6 jabłek 
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka,ser,budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Gotową wyłożyć na ciasto kruche. Na nią wyłożyć mniejsze ćwiartki obranych jabłek,jedną obok drugiej. 

Piana :
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Białka ubić z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć równo na jabłka. Na samą górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część zamrożonego ciasta.
Piec ok 1 godziny  w 180 st.C. 


Przepis pochodzi od niezawodnej  siostry Anastazji, oczywiście z moimi małymi zmianami.