czwartek, 25 kwietnia 2019

KOSTKA SEROWA Z NUTĄ ADWOKATU

   Ciasto,które z czystym sumieniem polecam na święta, na wszelkie imprezy czy uroczystości rodzinne. Doskonale się sprawdzi na zbliżające się komunie,gdyż świetnie trzyma formę .


Biszkopt :

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 500 g zmielonego białego sera
  • 500 g kremówki 
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • puszka brzoskwiń 
Masa adwokatowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 szklanka adwokatu 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • kostka masła  
Dodatkowo:
  • tabliczka czekolady
Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki.
Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń.

Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić,pod koniec dodać cukier puder. Krem starannie połączyć z białym serem oraz rozpuszczoną żelatyną. Pod koniec wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt.

Masa adwokatowa: Mleko połączyć z cukrem i adwokatem - ugotować w nim budynie, ostudzić.
Miękkie masło połączyć z budyniem. Gotowy krem wyłożyć na masę serową. Udekorować startą czekoladą.




PASTA JAJECZNA Z AWOKADO

    Pasta jajeczna z awokado to świetny pomysł na smaczne śniadanie. Najczęściej zjadam ją z pełnoziarnistą bułeczką przekrojoną na trzy części i podgrzaną w piekarniku - uwielbiam jak coś mi chrupie w zębach .


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 awokado 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majonezu
  • sol,pieprz 
Czosnek przecisnąć przez praskę i przesmażyć na patelni w łyżeczce oleju ok 1 minutę .
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
Awokado obrać,pokroić w drobną kostkę.
Do jajek dodać awokado,szczypiorek,czosnek,sok z cytryny - doprawić solą,pieprzem oraz wmieszać majonez. Delikatnie wymieszać.


środa, 24 kwietnia 2019

KURCZAK Z CHORIZO NA RYŻU

    Pyszne jednogarnkowe danie


Składniki:

  • 6 pałek bądź 3 ćwiartki z kurczaka 
  • 100-120 g kiełbasy chorizo
  • 20 dag pomidorków koktajlowych 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu brązowego 
  • ok 0,75 l wywaru drobiowego ( rosołu)
  • łyżka słodkiej mielonej papryki 
  • sól,pieprz
Umyte,osuszone mięso posypać solą i pieprzem,obsmażyć na 2 łyżkach oleju.
W dużej brytfance rozgrzać 2 łyżki oleju,zeszklić posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Wrzucić plasterki chorizo,przesmażyć. Dodać połówki pomidorków , paprykę oraz suchy ryż. Całość zalać wywarem.
Na wierzchu ułożyć obsmażonego kurczaka,przykryć brytfankę i piec 40 min w 180 st.C.
Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać 10 min.


piątek, 12 kwietnia 2019

ZIELONE MUFFINKI KOKOSOWE

  Lubicie szpinak? Jeśli nie może warto powoli się do niego przekonać? Zachęcam do zrobienia kokosowych,zielonych babeczek, zapewniam,że nie będziecie żałować.
Szpinak nadaje niezwykle intensywny kolor,ale w smaku jest zupełnie niewyczuwalny.
Na zbliżające się święta będą idealne. W końcu zieleń kojarzy się z wiosną,ze świętami.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pr do pieczenia
  • 10 dag liści szpinaku 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Dekoracja
  • tabliczka gorzkiej bądź mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do posypania
Do dużej miski wsypać suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe,cukier oraz proszek do pieczenia - wymieszać.
Do blendera wrzucić umyty,osuszony szpinak,wlać mleko,olej oraz ocet i zmiksować na jednolitą masę.
Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać.
Ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. 
Piec ok 20-30 min w 180 st.C.  Wystudzić

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać mleko. 
Wystudzone babeczki polać czekoladą i posypać wiórkami.
Z tej porcji wychodzi ok 8 babeczek.


WIOSENNA SAŁATKA NA LIŚCIACH SAŁATY

   Pyszna,szybka i lekka sałatka, którą można podać na liściach sałaty, cykorii - wszystko zależy od tego co mamy pod ręką.


Składniki:

  • 4-8 liści sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek majonezu
  • sól,pieprz
  • musztarda
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Szczypiorek umyć,drobno pokroić.
Rzodkiewki umyć,pokroić w kostkę.
Tak przygotowane skladniki wymieszać ze sobą, można zostawić trochę szczypiorku do dekoracji.
Majonez połączyć z pieprzem, łyżeczką musztardy, ewentualnie z solą. Wymieszać i zalać sałatkę.
Umyte i osuszone liście sałaty ułożyć na półmisku. Na każdy liść wyłożyć trochę sałatki, posypać szczypiorkiem. 



poniedziałek, 8 kwietnia 2019

SAŁATKA CHRZANOWA

      Chrzan i jajka to  idealne połączenie, w szczególności na Święta Wielkanocne. Polecam więc Wam sałatkę,która ma te dwa składniki, jest smaczna, dość ostra  i sycąca.


Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • 5 jajek
  • 30 dag sera żółtego
  • puszka kukurydzy 
  • mały słoik cebulki marynowanej 
  • 4-5 łyżek chrzanu 
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • mały jogurt naturalny 
  • szczypiorek
  • sól,pieprz 
Pierś kurczaka przyprawić solą,pieprzem i smażyć z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku, pokroić w kostkę.
Jajka ugotować i pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Z chrzanu, majonezu i jogurtu zrobić dość ostry sos.
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, zalać sosem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wierzch sałatki przybrać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Można również zostawić trochę cebulki marynowanej do dekoracji.


piątek, 5 kwietnia 2019

CZEKOLADOWA CHMURA NIGELLI LAWSON

    Ciasto dla prawdziwych wielbicieli czekolady. Bez mąki więc bezglutenowe. Ciasto jest tak proste,że każdy sobie z nim poradzi. Zachęcam bo rozpływa się w ustach.


Składniki na tortownicę 23 cm

  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie)
Śmietanowy wierzch:
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • maliny,borówki bądź inne owoce do dekoracji na wierzch 
  • kakao do posypania 
Rozgrzać piekarnik do 180 sp C . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Roztopić masło,dodać czekoladę i mieszać,aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

Ubić dwa całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru na puszystą masę, następnie dodać delikatnie ostygniętą czekoladę z masłem i likier.

W innej misce ubić pozostałe 4 białka z resztką cukru, następnie stopniowo i delikatnie dodawać do masy czekoladowej. 

Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy i piec ok 40 min,aż do chwili gdy ciasto urośnie i popęka, a środek nie będzie płynny.
Środek ciasta się zapadnie i to normalne.

Gdy ciasto wystygnie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Powstały w cieście krater uzupełnić bitą śmietaną,posypać owocami i gorzkim kakao.


czwartek, 4 kwietnia 2019

ROLADKI Z MARCHEWKĄ

      Dawno mnie tutaj nie było,ale ostatnio brakuje mi czasu. Mam trochę zaległych przepisów więc postaram się Wam je napisać. Zaczynam od przepysznych roladek,które możecie zrobić z szynki bądź ze schabu. Podałam je z gotowaną marchewką i fasolką,wszystko polane masłem. Jednym słowem palce lizać.



Składniki:

  • 4 plastry szynki bądź schabu
  • 500 g marchewki
  • 1 cebula
  • 250-300 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka śmietany, jogurtu bądź majonezu 
Mięso umyć,osuszyć i rozbić. Oprószyć solą oraz pieprzem. 

Cebulę obrać,pokroić w kostkę. 
Marchewkę obrać,połowę pokroić w kostkę,resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Startą marchewkę udusić na łyżce masła,ok 10 min,następnie dodać cebulę i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,sól,pieprz oraz śmietanę bądź majonez - odparować i odstawić by trochę ostygło.

Na przygotowane mięso nałożyć farsz i zwinąć w roladki,można spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na smalcu,podlać rosołem bądź przegotowaną wodą i smażyć,aż mięsko będzie miękkie. 

W międzyczasie zagotować posoloną wodę i wrzucić fasolkę z marchewką,gotować do miękkości.Odcedzić. Na patelni roztopić łyżkę masła,wrzucić warzywa i wymieszać. 

Gotowe mięsko podawać z warzywami.





Smacznego !