środa, 21 grudnia 2016

ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

     Kolejny przepis na pysznego śledzika...tym razem z suszonymi pomidorami w oleju. Spokojnie zdążycie jeszcze zrobić,przepis prosty,ale śledzie wychodzą naprawdę smaczne.


Składniki:
  •  5-6 płatów śledziowych
  • pomidory suszone w słoiku 
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • 4 ząbki czosnku
  • olej 
Śledzie należy wymoczyć  ok 2 godz w zimnej wodzie,można ją zmieniać w trakcie.
Pomidory pokroić w kosteczkę. Przygotować słoik,w którym będziemy trzymać nasze śledzie. Odsączone śledzie pokroić na mniejsze kawałki,układać w słoiku warstwami...każdy kawałek oprószyć dość obficie pieprzem,nasmarować wyciśniętym czosnkiem,posypać bazylią i pokrojonymi pomidorami.Skropić olejem.Całość zalać olejem połączonym z olejem z pomidorów.
Tak przygotowane śledzie odstawić do lodówki lub w dość chłodne miejsce.


wtorek, 13 grudnia 2016

KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE Z PIECZARKAMI

  Zimową porą uwielbiam takie dania. Mięsko wychodzi aromatyczne,mięciutkie - wprost rozpływa się w ustach.Sprawdza się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.Serdecznie polecam.


Składniki:
  •  800 g karkówki
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki przyprawy do bigosu
  • sól,pieprz,przyprawa do karkówki
Kiszoną kapustę odcisnąć,posiekać,włożyć do garnka i zalać wodą.Dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz przyprawę do bigosu - gotować ok 1 godziny,najlepiej do odparowania wody.
Umyte mięso osuszyć,pokroić w duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony,aż do zrumienienia.Obrać cebulę i czosnek.Cebulę pokroić w półkrążki,czosnek w plasterki,dodać do mięsa.Obrane,oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki,również dodać do mięsa - wymieszać,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz - wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem.Rozłożyć 1/2 kapusty,rozłożyć mięso z cebulką i dokładnie przykry resztą kapusty.Polać sosem powstałym podczas smażenia mięsa.Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 2 godziny . Im dłużej mięsko siedzi w piekarniku tym wychodzi pyszniejsze.


poniedziałek, 12 grudnia 2016

PIERNIKOWA BRIOSZKA

   Delikatne i miękkie ciasto drożdżowe o smaku piernika,które można odrywać palcami.
Rzadko korzystam z przepisów z gazety,nie mam do nich przekonania. Na to jednak miałam wielką ochotę gdy tylko go zobaczyłam.Minął rok i w końcu zrobiłam,nie żałuję i podaję przepis z moimi zmianami.


Składniki:
  •  460 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 80 ml letniego mleka
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 170 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie ( najlepiej parę dni wcześniej,dzień przed też będzie ok)
ponadto :
50 g masła roztopionego
2 - 3 łyżki cukru

Drożdże,1 łyżeczkę cukru oraz letnie mleko mieszamy w misce,zostawiamy na ok 5 min. W tym czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać.Przełożyć do natłuszczonej miski,przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.
Gdy ciasto podrośnie wałkujemy ciasto na kształt prostokąta,kroimy w poprzek na 5 pasków.
2-3  łyżki cukru mieszamy z resztą przyprawy do piernika,roztapiamy masło. Jeden pasek ciasta smarujemy masłem,posypujemy cukrem z przyprawą,przykrywamy kolejnym paskiem,smarujemy masłem,naszą mieszanką.Postępujemy tak z kolejnymi paskami.
Zlepione paski ciasta kroimy w poprzek na 6 kawałków i układamy jeden przy drugim w nasmarowanej keksówce (26x11cm) stroną cięcia do góry.Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C i pieczemy ok 40 min,żeby była złocista,wyjmujemy z piekarnika i studzimy 15 min w foremce.Po tym czasie wyjmujemy ciasto z foremki,studzimy na kratce kuchennej.
Gotową i ostudzoną brioszkę polałam lukrem,ozdobiłam skórką pomarańczową.



Niestety zapomniałam zrobić fotki  w trakcie składania brioszki,jeśli ktoś nie rozumie opisu wykonania to wstawiam zdjęcie z gazety,myślę,ze będzie przydatne dla osób początkujących


piątek, 9 grudnia 2016

ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ

     Wiem,że większość z Was doskonale zna tą pyszną śledziową sałatkę,ja ją uwielbiam. Mąż  nie przepada za sałatkami ze śledziem,ale o tej mówi : jak na sałatkę ze śledziem to dobra :} . Moja propozycja bez buraka,ale z marchewką - polecam nie tylko na święta,ale na imprezy.Z racji tego,że to warstwowa sałatka doskonale będzie się prezentować w szklanym,przezroczystym naczyniu.


Składniki:
  •  5 płatów śledziowych
  • 1 średnia cebula
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 większe marchewki
  • 2 jabłka
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • mała puszka kukurydzy i groszku
  • sól,pieprz
  • majonez,musztarda
Śledzie zalać mlekiem i zostawić na ok 2 godziny,opłukać z mleka, pokroić w kostkę,cebulę również.Połączyć razem,obficie posypać pieprzem - wymieszać dokładnie.
Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki oraz  marchewkę ugotować,ostudzone obrać i pokroić w kostkę.
Majonez  mieszamy z 2 - 3 łyżkami musztardy,dodajemy pieprz.
Na  dno naczynia układamy śledzie z cebulką,smarujemy cienką warstwą przygotowanego majonezu.
Kolejno układamy ziemniaki,posypujemy solą oraz pieprzem,następnie jabłka starte na grubej tarce,marchewkę w kostkę,którą posypujemy pieprzem. Kolejna warstwa to kukurydza i groszek wymieszane,posypane pieprzem. Na końcu smarujemy majonezem,posypujemy jajkami startymi na grubych oczkach. Posypałam jeszcze szczypiorkiem.Zostawić w lodówce na 2 godziny,najlepiej na noc by smaki się przegryzły. By sałatka zachowała kolor górę przykryć folią.


Oczywiście składniki możemy dowolnie komponować...często dodaje się również buraczki ugotowane i też pysznie wychodzi,jeszcze lepiej wygląda ( niestety do czasu aż buraki nie puszczą soku). Polecam na wigilijny stół,można zrobić dzień wcześniej.

środa, 7 grudnia 2016

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM

   Polędwica to smaczne,delikatne i chude mięso  - sposobów na przygotowanie jest mnóstwo,za każdym razem możemy wyczarować z niej inne danie.Tym razem serwowałam pyszną polędwiczkę z sosem musztardowym ....aż żal,że miałam mały kawałek.Podana z niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia.


1 polędwica wieprzowa

Marynata:
  •  3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego 
  • sól,pieprz
  • łyżka smalcu do obsmażenia
Sos:
  • 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być) 
  •  1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy
  • pieprz 
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Umytą i osuszoną polędwiczkę nasmarować delikatnie solą oraz pieprzem.Następnie nasmarować przygotowaną wcześniej marynatą.Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć mięsko z każdej strony.Przełożyć do blaszki wraz z tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C,piec ok 20-25 min.

Na rozgrzaną patelnię bądź rondelek dać  łyżkę masła,gdy się rozpuści dołożyć mąkę i rozmieszać dokładnie.Wlać rosół bądź bulion,dodać obie musztardy oraz pieprz.Gotować na małym ogniu,aż uzyskamy gęsty sos,który powinien być dość pikantny.Do sosu nie dodaję już soli,uważam,że musztardy są wystarczające słone- oczywiście to kwestia smaku.

Upieczoną polędwiczkę pokroić w plastry i polać sosem musztardowym. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.


Smacznego !!!

poniedziałek, 5 grudnia 2016

SZYNKA Z SZYNKOWARA

   Domowa,pyszna i soczysta szyneczka,która znika w bardzo szybkim tempie. W końcu udało zrobić mi się zdjęcie wędliny co ostatnio jest bardzo trudne...cóż nic na to nie poradzę,że bardzo Nam smakują takie rarytasy.


Składniki:
  •  ok 800 g szynki ( najlepiej w jednym kawałku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 - 2 łyżeczki soli do peklowania
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1,5 - 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki żelatyny ( nie jest to konieczne)
Szynkę nacieramy dokładnie naszymi przyprawami i wkładamy do szynkowara. U mnie szynka była trochę poszarpana tzn nie w jednym kawałku dlatego  dodatkowo posypałam żelatyną,odpowiednio poskładałam,obwiązałam sznureczkiem i włożyłam do szynkowara,następnie do lodówki na 24 godz.
Następnie garnek wyłożyć ściereczką,zagotować wodę,gdy temperatura osiągnie ok 80 st włożyć nasz sprzęt i parzyć szynkę ok 1,5 godziny. Pilnujemy temperatury by woda nie przekroczyła 80 st - wtedy będziemy mieć soczystą wędlinę. Szynkowar wyjmujemy z garnka z gorącą wodą i wkładamy do zimnej wody,następnie do lodówki. U mnie najczęściej chłodzi się całą noc a rano mam świeżą i pyszną wędlinę.


Zmieniając przyprawy za każdym razem możemy uzyskać inny smak szynki chodź przyznam,że ta odpowiada Nam bardzo.Jak dla Nas niczego jej nie brakuje dlatego dzielę się z Wami przepisem mając nadzieję,że przekonam Was do takich wędlin.

piątek, 2 grudnia 2016

RYBA W SOSIE KETCHUPOWYM

      Do Świat zostało jeszcze trochę czasu,ale postanowiłam,że podzielę się z Wami przepisem na pyszną rybkę.Jeśli znudziła się Wam ryba po grecku bądź szukacie czegoś nowego to z ten przepis jest idealny.Najlepiej smakuje gdy rybka i sos są gorące.


Składniki:
  •  ok 80 dag filetów z dorsza,mintaja
  • 3 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • ok 1/2 l pikantnego ketchupu
  • sól,pieprz
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.  Usmażyć pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę i pieczarki pocięte na plastry. Wymieszać cebulę,paprykę i pieczarki z ketchupem,doprawić do smaku solą,pieprzem.
filety opłukać,odsączyć na papierowym ręczniku.Pokrojoną na kawałki rybę oprószyć solą,pieprzem - można obtoczyć w jajku i mące i usmażyć na złocisty kolor.
Układać na półmisku warstwami - na zmianę ryba i sos ketchupowy.


Przepis znalazłam parę lat temu w jednej z książek s.Marii i od tego czasu zagościł u Nas na stałe. Często robię na obiad - filet w całości i pierzynka w sosie - pyszności.