poniedziałek, 17 grudnia 2018

BRAZYLIANKA

   Kolejne już ciasto ze zbiorów s.Anastazji i kolejne,które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Pyszne,miękkie miodowe blaty przełożone budyniową masą i jabłkami.


Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 20- 25 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec każdy placek w 200 st.C przez 20 min.

Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • sok z cytryny
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Utrzeć masło,dodać przestudzony budyń,sok z cytryny i dobrze wymieszać.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek badz litrowy słoik musu
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
Usmażyć jabłka starte na tarce,dodać galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wymieszać.

Polewa czekoladowa:
  • 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa.

Przełożenie ciasta
Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa