Zaczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- Łyżeczka cukru
- Łyżka mąki pszennej
Ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 230 ml ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Wierzch:
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki oliwy
- sól gruboziarnista
- świeże zioła np cząber, rozmaryn
Zaczyn:
Do ciepłej wody włożyć drożdże,wsypać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski.
Do mąki dodać sól, zaczyn, ciepłą wodą i oliwę. Dokładnie wymieszać, następnie wyrabiać ciasto ok 10 minut.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej formy np tarty o średnicy 24 cm.
Kciukiem porobić wgłębienia i skropić oliwą, powciskać pomidory . Cebulę pokroić w piórka, rozłożyć na cieście. Posypać rozmarynem bądź cząbrem i posypać solą.
Odstawić na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C i piec do zrumienienia ok 40 min ( w zależności od piekarnika).