Od dawna oglądałam te wspaniałe drożdżowe koszyczki,musiałam je wykonać.Na facebooku Słodka Babeczka utworzyła wydarzenie:pieczenie drożdżowych koszyczków.Nie mogło mnie tam zabraknąć.Przepis na ciasto drożdżowe i sposób wykonania oczywiście http://babeczka.zuzka.pl/2011/04/koszyczki-drozdzowe/. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to serdecznie zapraszam bo naprawdę warto.To wspaniała ozdoba stołu,ciasto jest rewelacyjne,świetnie się na nim pracuje.
- 4szkl mąki pszennej
- 25dag świeżych drożdży
- 1szkl mleka(lub odrobina więcej,ciasto ma być elastyczne)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4szkl cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
Do przygotowania koszyczka najlepsza jest miska o średnicy ok 20cm.Sama wykorzystałam jedną większą drugą mniejszą.Może to być żaroodporna lub metalowa.
Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek lekko docisnąć do miski i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 st ok 25-30 min,wszystko zależy od piekarnika.
Następnie uformować 3 wałeczki,z których zaplatamy warkocz.Tak powstanie rączka do koszyczka,którą pieczemy również na misce odwróconej do góry dnem,położonej na środku i posmarowanej jajkiem.Pieczemy w tej samej temperaturze ok 15 min.Rączkę do koszyczka łączymy za pomocą wykałaczek.
Mam nadzieję,ze moje koszyczki zachęcą Was do upieczenia takich samych,może nawet ładniejszych.