poniedziałek, 30 stycznia 2017

ROLADKI WIEPRZOWE Z POREM

   Roladki wieprzowe duszone w piwie to przepis z zeszytu mojej mamy...polecam bo wychodzą naprawdę smaczne.


Składniki:
  •  4 kawałki szynki wieprzowej
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • duży por bądź dwa małe
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • sól,pieprz
  • ok 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
Umyte mięso szynki rozbijamy na cieńsze plastry,solimy,posypujemy pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.Tymczasem  pory musimy dokładnie umyć,odciąć zielone końcówki. Białe części przekroić wzdłuż na pół, po czym na ukośne kawałki. Na każdym kawałku rozbitego mięsa układamy plaster wędzonego boczku,na nim zaś położyć kawałki pora.Następnie zawijamy mięso w roladki,spinamy wykałaczką bądź obwiązujemy nitką i obsmażamy z każdej strony. Przekładamy roladki do rondelka,dodajemy resztę pora,ziele angielskie,zalewamy piwem i dusimy ok 30-40 min. Pod koniec duszenia roladki wyciągamy,ściągamy nitki,sos doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem. Możemy zagęścić 1 łyżką mąki. Roladki ponownie wkładamy do rondelka i dusimy jeszcze krótką chwilę.


czwartek, 19 stycznia 2017

OPONKI SEROWE

   Mało mnie tutaj wiem,ale niestety choroby nie chcą mnie opuścić. Jestem słaba i nie bardzo chce mi szaleć w kuchni.Jakiś czas temu obiecałam mężusiowi oponki,kupiony ser leżał sobie w lodówce....data ważności zbliżała się do końca więc chcąc nie chcąc oponki zrobiłam.Serdecznie  polecam mój przepis bo oponki wychodzą lekkie,pulchne i bardzo smaczne.


Składniki:
  •  1/2 kg twarogu
  • 1/2 kg maki pszennej
  • 1/2 szkl cukru ( zawsze dodaję mniej)
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • tłuszcz do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania
Ser przecisnąć przez praskę.Mąkę wysypać na blat,dodać żółtka,ser cukier, sodę oraz śmietanę - zagnieść ciasto. Blat oraz gotowe ciasto oprószyć mąką - rozwałkować na grubość ok 1,5 cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka.Następnie na środku każdego kółka wykroić małą dziurkę,najlepiej zakrętką,ewentualnie kieliszkiem.Kulki,które powstaną możemy usmażyć lub ponownie zagnieść i wykorzystać na oponki.
Do garnka wlać olej z kieliszkiem spirytusu - oponki smażyć z obu stron na złoty kolor,odsączyć na ręczniku papierowym i lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 9 stycznia 2017

ROLADY Z JARZYNKĄ

    Dawno mnie tutaj nie było,powiem szczerze,że stęskniłam się za blogowaniem. Wracam do was z pyszną propozycją na obiad.Roladki z jarzynką to fajny sposób by przemycić trochę witamin. Polecam,z pewnością nie będziecie żałować.


Składniki:
  •  6 plastrów mięsa wieprzowego ( u mnie szynka)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy ogórek kiszony
  • 10-15 dag wędliny ( u mnie boczek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól,pieprz
  • ok 2 łyżki mąki pszennej 
  • ewent 1/2 szklanki śmietany słodkiej
Mięso pokroić w poprzek włókien,rozbić na cienkie płaty,posolić,posypać pieprzem. Wędlinę pokroić na drobną kostkę,podsmażyć. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę,ogórek pokroić w drobną kostkę.Wszystko razem wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz oraz musztardę. Farsz nałożyć na porcję mięsa,zwinąć w rulony,związać sznureczkiem.Tak przygotowane roladki  obsmażyć na tłuszczu,podlać rosołem i dusić do miękkości ok 1-1,5 godziny. Z powstałego wywaru zrobić sos : zagęścić mąką,dodać śmietanę i przyprawić pieprzem.