Soczysty,aromatyczny udziec z indyka to coś co bardzo lubimy. To mięsko pojawia się u Nas dosyć często więc kombinuję z marynatą by się Nam szybko nie znudziło.
Tym razem wyszło przepysznie więc przepisem się dzielę.
Wyjęłam kość z udźca by część przeznaczyć na kanapki.
Składniki :
- 1,5 kg udźca
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej bądź ostrej papryki
- 1 łyżka ketchupu
- sól,pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 cebule
Udziec z indyka umyć,dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do oleju dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę coraz resztę przypraw. Mięso smarujemy dokładnie z każdej strony.
Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę i obsypujemy nią udziec.
Mięso wkładamy na noc do lodówki pod przykryciem.
Następnego dnia wkładamy do rękawa do pieczenia,zawiązujemy i pieczemy ok 1 godziny w 200 st. C. Pod koniec rozcinamy rękaw i zostawiamy na ok 10-15 minut by skórka się zarumieniła.