wtorek, 30 stycznia 2018

ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA

   Kolejna udana wędlina do chlebka jak również pyszny obiadek. Tym razem użyłam łopatki. Wędlina wyszła soczysta i aromatyczna. Mąż był zachwycony. Jeszcze chwilę temu dzwonił z pracy,że ta łopatka wyszła mi wyśmienita.


Składniki: 

  • 1,20 kg łopatki wieprzowej 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula 
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 5 łyżek oleju
  • sól,pieprz
W miseczce zmieszać sól,pieprz,paprykę,czubrycę, czosnek przeciśnięty przez prasę,sos sojowy,majeranek oraz ocet balsamiczny - dodać olej i wymieszać. Nasmarować łopatkę i odstawić w zimne miejsce, najlepiej do lodówki na noc. Cebule pokroić w piórka. Łopatkę ścisnąć sznurkiem bądź siatką by nadać jej kształt, wsadzić do rękawa do pieczenia razem z cebulą, pozostałą marynatą. Do rękawa wlać również 1/2 szklanki przegotowanej wody,zamknąć rękaw i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C 1 godzinę. Po godzinie rozciąć rękaw, piec jeszcze 15 min, wyłączyć piekarnik. Mięso pozostawić na 15 min w piekarniku. Studzić w rękawie. 


GULASZ WIEPRZOWY Z WARZYWAMI

   Pyszny obiad w jednym garnku to rewelacyjne rozwiązanie . Dlatego dziś polecam Wam mój gulasz z warzywami, mężowi bardzo smakowało a jemu naprawdę trudno dogodzić. Jedynie zdjęcia nie wyszły tak jakbym chciała 😕 tak czasami bywa,że mimo moich starań jest dosyć kiepsko. Cóż nie jestem fotografem.


Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego np szynka, łopatka 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki 
  • 4 ziemniaki
  • przecier pomidorowy
  • sól,pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej bądź ostrej
  • 1/2 łyżeczki chilli ( jeśli lubicie ostre potrawy )
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Warzywa obrać.  Marchew,pietruszkę i czosnek pokroić w plasterki, cebule w piórka a paprykę w paseczki. Ziemniaki w większą kostkę.
 Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem,obtoczyć w mące ( u mnie kukurydziana). W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę smalcu i wrzucić mięso,obsmażyć na rumiano. Dodać przygotowane wcześniej warzywa ( oprócz ziemniaków) i lekko wszystko przesmażyć, mieszając. Następnie całość zalać 5 szklankami przegotowanej wody. Dodać liść laurowy,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 40 min. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy,aż zrobią się miękkie tj ok 15-20 min. Pod koniec dodajemy do smaku przecier pomidorowy, sól,pieprz,paprykę i chilli. 



piątek, 26 stycznia 2018

SYRNIKI - ROSYJSKIE PLACUSZKI Z TWAROGU

   Syrniki to rosyjskie placuszki z twarogu. Można podawać je z dżemem,cukrem pudrem, śmietaną bądź owocami. W smaku przypominają naleśniki z serem. Łatwe,szybkie, delikatne i bardzo smaczne.


Składniki:

  • 500 g białego półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g mąki tj ok 4 czubate łyżki 
  • cukier puder do posypania 
Ser wyłożyć do miseczki,rozgnieść go widelcem. Dodać jajka,cukier - dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę , ponownie wymieszać.
 Z powstałej masy formujemy placuszki. Dużą łyżką nabieramy masę, delikatnie obsypujemy mąką formując placuszki.Gotowe kładziemy na deskę obsypaną mąką.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na rumiano. Posypać cukrem pudrem.


piątek, 19 stycznia 2018

CIASTO MARCHEWKOWE

   Tydzień temu piekłam najlepsze ciasto marchewkowe a przepis ląduje na blogu dopiero teraz. Byliśmy na obiedzie u kuzynki więc postanowiłam,ze upiekę akurat to ciasto - jest pyszne,szybkie i zawsze szybko schodzi. Przepis dostałam dawno temu od koleżanki i teraz dzielę się z Wami.


Składniki:
  •  4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki marchewki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 szklanki orzechów włoskich,ananasa z puszki i wiórków kokosowych
Ubić białka,pod koniec dodać cukier,żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą  naprzemiennie z olejem. Na końcu dodać marchewkę,bakalie wymieszane z cynamonem,można też dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika ( ale nie jest to konieczne). Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę bądź tortownicę i piec w 180 st.C ok 50-60 min bądź do suchego patyczka.

Polewa:
  •  250g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzch wystudzonego ciasta. Posypać orzechami.


wtorek, 16 stycznia 2018

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI

   Prosta,szybka i smaczna surówka.


Składniki:
  •  1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • sok z cytryny 
 Kapustę pekińską poszatkować ( tylko część zieloną) i skropić sokiem z cytryny. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać z jogurtem,solą,pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kapustę z marchewką wymieszać,dodać sos - wszystko dokładnie połączyć i odstawić do lodówki. Schłodzona surówka smakuje lepiej.


FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE SEROWYM

    Na gwiazdkę od mojej kochanej rodzinki dostałam świetną książkę s.Anastazji i s .Salomei - oczywiście z przepisami. Dziś przyszła pora by podzielić się z Wami pomysłem na soczystego i pysznego fileta z kurczaka. Przepis podaję z małymi zmianami.


Składniki:
  •  ok 60 - 70 dag filetów z kurczaka
  • 20 dag startego sera żółtego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majonezu 
  • 3 jajka
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki ( ewentualnie łagodna )
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy ( ewentualnie ulubiona przyprawa do kurczaka)
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną,dodać jajka,majonez,ser starty na grubych oczkach oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników ( ciasto jest dość gęste).
Filety podzielić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić. Wmieszać je do przygotowanego ciasta serowego i odstawić na 30 min do lodówki.
Schłodzone mięsko smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor,po czym przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku ok 10-15 min w 150st.C.


   Filety wraz z ciastem serowym wykładałam na patelnię rączkami. Trzeba więc trochę się pobrudzić,ale warto.Można pomagać sobie trochę łyżką. Na początku może się też wydawać,że ciasta będzie mało,ale pamiętajcie,że głównym składnikiem jest ser,który przecież się rozpuści.
  

poniedziałek, 15 stycznia 2018

SZYNKA PEKLOWANA Z PIEKARNIKA

   Pyszna,soczysta szyneczka,której nie można sobie odmówić. Idealna na świąteczny stół czy imprezę - zawsze zachwyca domowników jak i gości.


Składniki:
  •  1,7 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku,najlepiej kula
Marynata:
  •  2 litry wody
  • 4 łyżki soli peklowej 
  •  4 liście laurowe
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • główka czosnku
 Wierzch:
  •  papryka ostra bądź słodka
  • majeranek
  • świeże ząbki czosnku do środka
 Składniki marynaty oprócz soli peklowej zagotować w 2 l wody - pogotować z 10 min. Dodać sól peklową gdy woda z ziołami lekko przestygnie. Ostudzić.
Umytą szynkę włożyć do przygotowanej marynaty na 5-6 dni,codziennie obracając mięso,aby się równomiernie peklowało.
Szynkę wyjąć i osuszyć. Nasmarować papryką i majerankiem. Do środka można powciskać ząbki czosnku.Osznurować szynkę by nadać jej ładny kształt.
Włożyć szynkę do woreczka do pieczenia razem z przyprawami z marynaty,wlać 1,5 szklanki wody i związać woreczek. Na górze zrobić 2-3 dziurki - widelcem bądź jakimś szpikulcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -200 st.C ok 1,5 godz.
Szynkę studzić w woreczku.


 Smacznego !!!

czwartek, 11 stycznia 2018

ZUPA KREM CZOSNKOWY

   Postanowiłam trochę o siebie zadbać i zacząć gotować.
   Mąż w trasie to ja niestety nie gotuję bo mi się nie chce.Zjem kiedy poczuję głód,przekąszę byle co...ech..nie wpływa to na mnie dobrze.
   Dziś polecam Wam zupę krem czosnkowy - na zimową porę idealny.


Składniki:
  •  3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego
  • 1 mała główka czosnku 
  • 4 ziemniaki
  • 50 g ostrego,twardego sera
  • 1 liść laurowy 
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego 
  • sól,biały pieprz, czosnek niedźwiedzi bądź tymianek
Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić na rozgrzaną oliwę,smażyć kilka minut,mieszając. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego bądź świeży tymianek,smażyć 2 minuty,mieszając. Ziemniaki z czosnkiem przełożyć do rondelka,dodać liść laurowy,ziele angielskie,wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu,aż ziemniaki będą miękkie.Usunąć liść laurowy,ziele angielskie zmiksować zupkę na krem. Doprawić solą,pieprzem oraz 2 ząbkami świeżo wyciśniętego czosnku.Wrzucić starty na tarce z dużymi oczkami ser i gotować,aż się rozpuści.
Krem możecie podać z grzankami.


wtorek, 9 stycznia 2018

NUGGETSY W KRAKERSACH

    Nuggetsy to świetna przekąska na imprezy jak również smaczny obiad.


Składniki:
  •  pierś z kurczaka
  • paczka słonych krakersów
  • jogurt naturalny bądź maślanka 
  • sól,pieprz,czosnek,ewentualnie papryka
Mięso pokroić w paseczki bądź większe kawałki ( w zależności czy chcemy serwować nuggetsy jako przekąskę czy mięsko na obiad).
Do miski wlać jogurt,dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,sól,pieprz,paprykę - wymieszać i włożyć mięso.Odstawić do lodówki na noc bądź na parę godzin.
Krakersy pokruszyć,wysypać na talerz. Kawałki mięsa wyjmować z marynaty, obtaczać w krakersach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180st.C ok 20-25 min.


Moje nuggetsy podałam z domowym ketchupem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym.

wtorek, 2 stycznia 2018

SAŁATKA W MUSZLACH

   Sałatka w muszlach to efektowna przystawka na wszelkie imprezy. Prosta,banalna sałatka podana w ten sposób stanie się  niebanalną przekąską. U mnie sałatka szybka i  lekka,z kurczakiem i mnóstwem warzyw na bazie oliwy z oliwek.


Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu muszle
  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • kawałek papryki
  • 1/2 ogórka zielonego 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 opakowania sera feta
  • sól,pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • czosnek oraz oliwa z oliwek 
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić przyprawą do gyrosa,odstawić na parę godzin do lodówki.Podsmażyć  parę minut na patelni.
Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Pomidorki,paprykę,ogórka pokroić w kosteczkę,sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ser feta również pokroić na mniejsze kawałki. wszystkie składniki na sałatkę wymieszać,dodać niewielką ilość oliwy z oliwek,ząbek czosnku ,pieprz i ewentualnie niewielką ilość soli ( tutaj uważać bo ser feta słony,przypraw do gyrosa również zawiera sól). Gotową sałatkę przekładać do wystudzonych muszli.



Sałatkę możecie sobie sami skomponować - dodać takie składniki,które lubicie.

NALEŚNIKI Z SAŁATĄ

   Mimo,że Sylwester minął mam dla Was propozycje na przekąski - w końcu karnawał,czas imprez wiec myślę,że przepisy jeszcze się przydadzą.
   Naleśniki z sałatą to takie pyszne koreczki z sałatą,szynką i serem - wychodzi pysznie i kolorowo. Pomysł z książki s. Anastazji.


Ciasto na naleśniki:
  •  2-3 jajka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki - u mnie czosnek niedźwiedzi 
  • 1 łyżka startego parmezanu 
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą,upiec 2-3 cienkie naleśniki

 Nadzienie:
  •  zielona sałata
  • chrzan
  • plasterki szynki
  • plasterki sera żółtego
  • pasta z papryki
Wierzch  każdego naleśnika posmarować chrzanem,rozłożyć liść sałaty,plaster lub dwa szynki posmarowany pastą z papryki i plaster sera żółtego. Zwinąć w roladę.Naleśniki pokroić w grubsze plastry.