Składniki:
- 1,20 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
- 2 łyżeczki majeranku
- 5 łyżek oleju
- sól,pieprz
W miseczce zmieszać sól,pieprz,paprykę,czubrycę, czosnek przeciśnięty przez prasę,sos sojowy,majeranek oraz ocet balsamiczny - dodać olej i wymieszać. Nasmarować łopatkę i odstawić w zimne miejsce, najlepiej do lodówki na noc. Cebule pokroić w piórka. Łopatkę ścisnąć sznurkiem bądź siatką by nadać jej kształt, wsadzić do rękawa do pieczenia razem z cebulą, pozostałą marynatą. Do rękawa wlać również 1/2 szklanki przegotowanej wody,zamknąć rękaw i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C 1 godzinę. Po godzinie rozciąć rękaw, piec jeszcze 15 min, wyłączyć piekarnik. Mięso pozostawić na 15 min w piekarniku. Studzić w rękawie.