Ciasto:
- 150 g czekolady gorzkiej bądź deserowej
- 150 g masła
- 5 jajek
- 175g cukru
- 1 łyżka kakao
Oddzielić żółtka od białek,żółtka utrzeć z kakao,dodać wystudzoną czekoladę z masłem.
Ubić białka na sztywno,dodać cukier i ubijać aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową i wylać do tortownicy ( u mnie serce) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 30 min w 180 st C,ostudzić w tortownicy.Ciasto dosyć mocno opadnie,ale tak ma być bo zrobi miejsce na pyszny mus czekoladowy.
Mus czekoladowy:
- 400 ml śmietanki 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g cukru pudru
Gdy śmietanka czekoladowa będzie wystarczająco schłodzona należy ubić ją krótko mikserem,następnie dodać cukier puder i ubić na sztywno.
Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze .Na ciasto poukładać odsączone wiśnie w spirytusie,jedna obok drugiej,na wiśnie wyłożyć gotowy mus czekoladowy,schłodzić w lodówce.Przed podaniem udekorować wg uznania.