czwartek, 23 czerwca 2016

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM I WIŚNIAMI

  Długo zastanawiałam się nad ciastem jakie upiec dla Mojego Kochanego Tatusia.Wiem,że smakuje mu wszystko co czekoladowe dlatego sięgnęłam po ten przepis.Ciasto nie zawiera mąki,jest bardzo wilgotne,wręcz rozpływa się ustach...znaleźć go można na wielu blogach.Górną warstwę robię inną,bez jajek i wychodzi znakomita,bardzo delikatna.Połączenie zaś czekoladowego ciasta z wiśniami w spirytusie powoduje,że ciasto zyskuje na smaku,jest bardziej wyraziste.
Ciasto:
  •  150 g czekolady gorzkiej bądź deserowej
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 175g cukru
  • 1 łyżka kakao
W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę oraz masło.Wystudzić.
Oddzielić żółtka od białek,żółtka utrzeć z kakao,dodać wystudzoną czekoladę z masłem.
Ubić białka na sztywno,dodać cukier i ubijać aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową i wylać do tortownicy ( u mnie serce) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 30 min w 180 st C,ostudzić w tortownicy.Ciasto dosyć mocno opadnie,ale tak ma być bo zrobi miejsce na pyszny mus czekoladowy.

 Mus czekoladowy:
  •  400 ml śmietanki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g cukru pudru
Zagrzać ok 200 ml śmietanki - podgrzać ją prawie do wrzenia,ale nie gotować.Zdjąć z ognia,dodać połamaną czekoladę i mieszać dość intensywnie,aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.Następnie dodać pozostałą zimną śmietankę,wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Gdy śmietanka czekoladowa będzie wystarczająco schłodzona należy ubić ją krótko mikserem,następnie dodać cukier puder i ubić na sztywno.

Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze .Na ciasto poukładać odsączone wiśnie w spirytusie,jedna obok drugiej,na wiśnie wyłożyć gotowy mus czekoladowy,schłodzić w lodówce.Przed podaniem udekorować wg uznania.

wtorek, 21 czerwca 2016

DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA

  Znalazłam czas by w końcu napisać Wam przepis na pyszne roladki z grilla.Chrupiący boczek,soczysta pierś kurczaka to połączenie idealne.
Składniki:
  •  2 - 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze) 
  • 15-20 plastrów wędzonego boczku
  • jogurt naturalny
  • 1/2 główki czosnku
  • ulubiona przyprawa do kurczaka bądź zioła
  • sól,pieprz
Umyte,osuszone mięso pokroić na kawałki,natrzeć je delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc.
Kawałki mięsa wyciągnąć z marynaty,nadmiar jogurtu delikatnie ściągnąć,owijać plastrami boczku,spiąć wykałaczką i układać na grillu.
Roladki grillować około 30 min,często je przekręcając.Gotowe natychmiast podawać.

środa, 15 czerwca 2016

SAŁATKA WARSTWOWA Z BROKUŁAMI

   Ostatnio zaniedbuję bloga,ale dopadła mnie jakaś niemoc. Nie chce mi się zarówno gotować jak i jeść.Oczywiście zmuszam się jakoś bo niezdrowe jest dla organizmu takie odżywianie,metabolizm spada i od razu waga idzie w górę.Zresztą ja diet nie uznaję,staram się jeść często w małych ilościach, węgle tylko do południa,do tego ćwiczenia i jakoś sobie radzę( dopóki nie dopadnie mnie silny stres,wtedy moja tarczyca szaleje).
  Sałatka,którą dziś proponuje jest doskonała na imprezki,ale też jako kolacja czy obiad...uwielbiam brokuły gotowane na parze,są idealnie chrupiące i co najważniejsze nie tracą cennych witamin.
Składniki:
  •  1 średni brokuł
  • 40 dag szynki
  • 2-3 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • ser feta
 Sos:
  •  jogurt naturalny
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz ziołowy
 Składniki na sos wymieszać ze sobą,odstawić do lodówki.
Brokuły podzielić na różyczki mniejsze bądź większe według upodobania.Obgotować krótko w osolonej wodzie bądź na parze ( są smaczniejsze). Ugotowane ułożyć na dnie salaterki,szynkę i pomidory pokroić w kostkę,wyłożyć na brokuły.Na warstwę z pomidorów wysypać kukurydzę.Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem,na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę.
Całość posypałam suszoną bazylią i przyozdobiłam świeżymi listkami.


sobota, 11 czerwca 2016

KREMÓWKA KARDYNALSKA

  Ciasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :}
Biszkopt:
  •  4 żółtka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Beza:
  •  4 białka
  • 50 g cukru
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka kawy cappuccino lun kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan fix
  • dżem z czarnej porzeczki
  • ulubione owoce 
Biszkopt:: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną.

Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec ok 25-30 min w 160 st C.

Masa śmietankowa: śmietankę ubić ze śmietan - fix,cukrem pudrem i cappuccino- gotową podzielić na 3 części.
Ostudzone ciasto podzielić wzdłuż  na 3 równe prostokątne części.Układamy jeden kawałek na półmisku,smarujemy od strony bezy 1/3 dżemu,następnie 2-3 łyżki bitej śmietany,na to pokrojone na części truskawki.
Układamy kolejny kawałek ciasta i robimy podobnie jak poprzednio.
Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta,smarujemy wierzch i boki ciasta.
Gotowe ciasto dekorujemy wg uznania.


wtorek, 7 czerwca 2016

PLACUSZKI SEROWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

  Sezon truskawkowy w pełni więc polecam Wam pyszne,delikatne twarogowe placuszki polane pysznym sosem truskawkowym....ciężko się od nich oderwać mimo,że szybko się nimi najadamy.Jeden minus - z podanej porcji wychodzi jedynie 5-6 placuszków więc od razu radzę robić podwójną ilość.
Placuszki:
  •  250 g półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego cukru
  • 3 łyżki mąki
 Sos truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 2 - 3 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 Sos: truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki.Owoce przełożyć do garnka,zasypać cukrem,wlać 2 łyżki wody i sok z cytryny.Gotować na małym ogniu,aż puszczą sok i nieco zgęstnieją,pod koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody - chwilę pogotować,lekko przestudzić.

Placuszki: twaróg rozkruszyć,dodać żółtka,cukier i mąkę - zmiksować lub dokładnie połączyć łyżką. Ubić białka na sztywną pianę.Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,smażyć niewielkie placuszki na rumiano z obu stron.Polać sosem.