Dziś coś dla wielbicieli ciast czekoladowych 😍 zapewniam, że będziecie zachwyceni. Puszyste, delikatne, rozpływa się w ustach , mówię Wam niebo w buzi.
Ciasto robiłam już parę razy, za każdym razem zachwyca i rozchodzi się w tempie ekspresowym. Często piekę go w formie tortu na większe okazję.
Tym razem dla mojego męża z okazji urodzin 😍 uwielbia wszystko co czekoladowe 💓💗😍🥰
Biszkopt kakaowy :
- 9 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 1 /2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyłożyć na blaszkę 20x30 i upiec w 180 st. C około 30 min. Gdy ostygnie przekroić na dwie części i nasączyć dobrze.
Masa czekoladowa:
- 1/2 l śmietany 30 lub 36 %
- 50 dag serka mascarpone
- 25 dag czekolady półgorzkiej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Czekoladę roztopić z mlekiem.
Śmietanę ubić z cukrem , dodać serek mascarpone.
Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać czekoladę , drugą pozostawić białą.
Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemne - masa biała- masa czekoladowa - ciasto ciemne - polewa